Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Potomok posledného nemeckého cisára by chcel obnoviť monarchiu

Prapravnuk Viliama II., princ Philip Kiril Pruský považuje za prednosť monarchie okrem iného emocionálne spojenie ľudu s panovníckym rodom.

Berlín 14. marca (TASR) - Za obnovenie monarchie v Nemecku sa pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Nemecku vyslovil praprapvnuk posledného nemeckého cisára Viliama II. (1859-1941), princ Philip Kiril Pruský. Súčasne však na stránkach časopisu Christ & Welt pripustil, že podobná požiadavka vyvoláva v krajine reflexívne iracionálne reakcie.

Za prednosť monarchie považuje princ emocionálne spojenie ľudu s panovníckym rodom. "Emócie sú poľom, na ktorom môže kráľovská rodina hrať. Nemusí si ani vymýšľať program. Srdcia oslovuje už jej samotná existencia," domnieva sa Philip Kiril Pruský, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa jeho názoru patrí však medzi prednosti aj komplikovanosť zosadenia panovníckeho rodu, nemožnosť využiť proti kráľovi inštitút vyslovenia nedôvery alebo zrušenia imunity. To krajine prospeje, dodal princ, ktorý pôsobí ako evanjelický pastor v okolí Berlína.

Narážajúc na nedávno odstúpivšieho nemeckého prezidenta Christiana Wulffa princ vyhlásil, že prijímanie darov od priateľov je pod úroveň monarchu. Aj keď prapravnuk posledného nemeckého cisára verí, že sa vývoj v Nemecku zmení, zatiaľ ešte neverí v obnovenie monarchie.