Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Geológ zo SAV: Planéta je na pokraji hromadného vymierania druhov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Geológ P. Siman uviedol, že zmena klímy v histórii planéty Zem sa udiala už niekoľkokrát, o čom svedčia aj geologické záznamy.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Aktuálne výskumy ukazujú, že planéta je na pokraji hromadného vymierania druhov. Doteraz bolo takýchto vymieraní najmenej päť. Väčšina z nich súvisela so zmenou klímy. Tvrdí to geológ a podpredseda Slovenskej akadémie vied (SAV) pre oddelenie vied o neživej prírode Pavol Siman.

Siman uviedol, že zmena klímy v histórii planéty Zem sa udiala už niekoľkokrát, o čom svedčia aj geologické záznamy. V minulosti sa vyskytli dramatické klimatické zmeny a všetko podľa Simana nasvedčuje tomu, že sa môžu diať aj v budúcnosti.

"Dosiahli sme koncentráciu už 415 častíc oxidu uhličitého na jeden milión (ppm), a tá ďalej rastie. Ak planéta dosiahne úroveň 500 a viac ppm, bude to znamenať oteplenie na úrovni šiestich až ôsmich stupňov Celzia," hovorí Siman. Vysvetľuje ďalej, že v konečnom dôsledku to bude znamenať prekreslenie mapy sveta: "Podobný záznam uvádzajú niektoré zdroje približne spred 16 miliónov rokov."

Geológ tvrdí, že je potrebné základným výskumom zaplniť medzeru v poznatkoch o možných dosahoch a scenároch. Treba sa tiež pripraviť na adaptačné procesy, nebezpečné udalosti a katastrofické predpovede. "Dnes už nie je dôležitý ekonomický rast, ale udržanie prostredia, v ktorom žijeme," poznamenal Siman.

Pripomenul tiež, že výskumné skupiny v SAV už pracujú na projektoch, ktoré ponúkajú lepšie vedomosti o prebiehajúcich prírodných a spoločenských procesoch a ponúkajú aj konkrétne riešenia.