Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Magazín

Parná lokomotíva Albatros oslavuje 60. výročie

Parná lokomotíva Albatros oslavuje 60. výročie. Foto: Tablet.TV

Rušeň 498.104 Albatros odovzdal výrobca Škoda Plzeň československým železniciam v decembri 1954.


Bratislava 3.decembra (TABLET.TV) - Na hlavnej bratislavskej stanici v týchto dňoch vystavujú parnú lokomotívu - rušeň 498.104 Albatros. Oslavuje svoje 60. výročie, výrobca Škoda Plzeň ho kupcovi, teda československým železniciam odovzdal v decembri 1954. Cena rušňa bola 841 000 Kčs. Tento typ rušňa dosiahol až na konštrukčný vrchol parných lokomotív v Československu a bol nasadzovaný na diaľkové rýchlikové trasy Praha – Žilina – Košice, Praha – Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Košice, pričom mesačne najazdil až 20 000 km. Rušne jazdili až do roku 1973, po elektrifikácii hlavných tratí v Československu boli postupne vyraďované.

V roku 1964 dosiahol Albatros na skúšobnom okruhu pri Velimi rýchlosť 162 km/h, čo je rýchlostný rekord našich parných rušňov.

V súčasnosti sa z pôvodných 15 vyrobených rušňov zachovali tri, pričom iba jeden, ten bratislavský, je pojazdný. Do prevádzky ho členovia ALBATROS klubu v úzkej spolupráci s dielenským personálom rušňového depa po 3,5-ročnej renovačnej práci uviedli v roku 1994.

Okrem rušňa Albatros môžu záujemcovia o historické vlaky vidieť na bratislavskej stanici na 6. peróne aj výstavu železničných vozidiel, napríklad historický reštauračný vozeň a takisto aj vozeň, v ktorom prezentujú svoju prácu železniční modelári.

6. decembra vyrazí Albatros na tradičnú Mikulášsku jazdu z Bratislavy do Trenčína.