Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

OSN:Nárast teplôt zvyšuje riziko sucha, požiarov a nedostatku potravín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a ďalšie ľudské činnosti využívajúce pôdu zodpovedajú za 23 percent emisií skleníkových plynov vytvorených ľuďmi.

Ženeva 8. augusta (TASR) - Svet musí prehodnotiť spôsoby, akými zabezpečuje potravu pre obyvateľstvo a spravuje lesy, pastviny a zdroje, s cieľom vyhnúť sa nedostatku potravy a najhorším možným vplyvom klimatických zmien. Vyplýva to zo štvrtkovej správy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC), o ktorej informovali agentúry AFP a DPA.

Vedci v správe upozorňujú na nárast teploty nad zemským povrchom a varujú, že svet v tejto súvislosti čelí hrozbe sucha, lesných požiarov, topeniu trvalo zamrznutej pôdy a nevyváženému zásobeniu potravinami.

Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a ďalšie ľudské činnosti využívajúce pôdu zodpovedajú za 23 percent emisií skleníkových plynov vytvorených ľuďmi. IPCC podporuje celosvetový posun smerom ku konzumácii väčšieho množstva rastlinnej stravy a menej mäsa, čo by mohlo znížiť emisie skleníkových plynov z chovu hospodárskych zvierat a uvoľniť pôdu na jej udržateľnejšie využitie.

Panel takisto vyzval na obmedzenie strát a odpadu z potravy určenej na konzumáciu - tie podľa odhadov spôsobujú najmenej osem percent ľuďmi vyprodukovaných emisií skleníkových plynov.

Výsledkami správy sa majú zaoberať svetoví lídri na klimatickom summite OSN 23. septembra v New Yorku.

IPCC v októbri 2018 varoval, že obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa v porovnaní s obdobím pred nástupom priemyslu je možné len prostredníctvom "rýchlych, ďalekosiahlych a bezprecedentných zmien".

DPA pripomína, že cieľom parížskej klimatickej dohody z decembra 2015 je znížiť emisie skleníkových plynov tak, aby sa udržal nárast priemernej globálnej teploty pod hranicou dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.