Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Banskej Bystrici ocenili dobrovoľníkov, ktorí majú srdce na dlani

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Dobrovoľníckym projektom roka sa stalo bezbariérové inkluzívne ihrisko vo Zvolene, ktorého autorkou je Marcela Václavková Konrádová.

Banská Bystrica 9. decembra (TASR) – V Banskobystrickom kraji ocenili ľudí "so srdcom na dlani", ktorí dokazujú, že pomáhať môže každý a na dôležité, potrebné a veľké veci netreba ani organizácie či davy. Dobrovoľnícka práca je však mnohokrát nedocenená a neviditeľná.

"Podujatie Srdce na dlani je verejné poďakovanie všetkým dobrovoľníkom. Pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov sme ocenili ľudí, ktorí nezištne venujú svoj čas, energiu a schopnosti v prospech iných osôb a svojich komunít a sú inšpiráciou pre ostatných," priblížila pre TASR Alžbeta Brozmanová Gregorová z banskobystrického Centra dobrovoľníctva.

V priestoroch historickej radnice v meste pod Urpínom, kde sa v závere týždňa zišlo viac ako 150 pozvaných, si ocenenie v kategórii dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti prevzali Vladimír Strmeň, Zdenka Ballová a Danka Šuleková, za oblasť práce s deťmi a mládežou Tomáš Peťko a Lukáš Chladný. V kategórii mladý dobrovoľník do 30 rokov sa z ocenenia tešil Christián Lendvay zo Žiaru nad Hronom a deväť mladých vedúcich vydrovských letných táborov z celého Slovenska. Dobrovoľníkom mesta Banská Bystrica sa stala Tatiana Hudáková. V kategórii dobrovoľníctvo v oblasti ochrany životného prostredia ocenenie putovalo Bystrickej Mačačárni a v oblasti výchovy a vzdelávania bola ocenená Natália Bontová.

Držiteľom ocenenia za dobrovoľníctvo v oblasti kultúry a umenia sú dobrovoľníci pracujúci na banskoštiavnickej Kalvárii, ktorých sa za uplynulých 11 rokov na obnove pamiatky zúčastnilo okolo 5000. Cenu prevzal Martin Macharík, predseda Kalvárskeho fondu, ktorý sa poďakoval všetkým dobrovoľníkom zo Slovenska i spoza hraníc.

V kategórii seniorský dobrovoľník si cenu prevzala Marta Gortová z obce Dražice v okrese Rimavská Sobota a v kategórii koordinátor dobrovoľníkov a dobrovoľníčok ju získala mladá vysokoškolská učiteľka a dlhoročná koordinátorka Janka Šolcová.

Dobrovoľníckym projektom roka sa stalo bezbariérové inkluzívne ihrisko vo Zvolene, ktorého autorkou je Marcela Václavková Konrádová.

Návrhy na ocenenie prichádzali z celého kraja. Celkovo ich prijali 49, hodnotiaca komisia udelila 15 ocenení Srdce na dlani 2018.

Novinkou bola kategória dobrovoľník Univerzity Mateja Bela (UMB), ktorú sa Centrum dobrovoľníctva rozhodlo zaradiť pri príležitosti 20. výročia dobrovoľníctva na UMB. Cenu získal Robert Sabo, člen Katedry elementárnej a predškolskej pedagogiky Pedagogickej fakulty UMB, ktorý popri práci vysokoškolského učiteľa venuje množstvo voľného času podpore rozvoja lesných škôlok. Na univerzite je tiež koordinátorom miestneho centra programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu.