Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kanada sa stala najväčším legálnym trhom s marihuanou na svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po celej Kanade s 37 miliónmi obyvateľov sa v stredu otvorí najmenej 111 legálnych obchodov s marihuanou.

Toronto 17. októbra (TASR) - Kanada sa v stredu stala druhou krajinou na svete s legálnym predajom marihuany na trhu povolenom štátom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Predaj sa začal krátko po utorkovej polnoci miestneho času v obchodoch v najvýchodnejšej kanadskej provincii Newfoundland. Tom Clarke z mesta Portugal Cove, niekdajší ilegálny díler marihuany a teraz maloobchodník s úradným povolením, patril k prvým predajcom tejto mäkkej drogy.

Po celej Kanade s 37 miliónmi obyvateľov sa v stredu otvorí najmenej 111 legálnych obchodov s marihuanou. Kanaďania si môžu objednať marihuanové produkty aj prostredníctvom webových stránok, ktoré spravujú samotné provincie alebo súkromní obchodníci, a pošta im ich doručí.

Niekoľko hodín pred tým, ako legalizácia marihuany vstúpila v Kanade do platnosti, predstaviteľ kanadskej vlády povedal pre agentúru AP, že každý, koho odsúdili za prechovávanie 30 gramov marihuany alebo menšieho množstva, dostane milosť. Stačí, ak o ňu takýto človek požiada.

Prvou krajinou na svete, ktorá legalizovania takzvané rekreačné užívanie marihuany, bol Uruguaj.

Niektorým osobám udelia milosť


Kanadská vláda udelí milosť tým osobám, ktoré boli odsúdené za prechovávanie 30 gramov marihuany a menšieho množstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP, ktorá sa odvolávala na utorkové vyhlásenie nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa kanadskej vlády.

Agentúra AP zverejnila informáciu práve v deň, keď v Kanade začína platiť legalizácia marihuany na takzvané rekreačné užívanie.

Predstaviteľ v utorok uviedol, že osoby odsúdené v Kanade za prechovávanie 30 gramov marihuany alebo menšieho množstva budú mať právo získať milosť, ale budú musieť o ňu požiadať.

Predstaviteľ poskytol informáciu pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nie je poverený rozprávať verejne o tejto téme ešte pred stredajším vládnym oznámením.

Americký Úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP) deň pred legalizovaním marihuany v Kanade znovu obyvateľov USA upozornil, že marihuana je v Spojených štátoch na základe federálneho zákona stále ilegálna.

Todd Owen z CBP uviedol, že úrad naďalej pokladá marihuanu za ilegálnu, a preto osoba prechovávajúca túto mäkkú drogu na hranici bude zatknutá a trestne stíhaná.

Owen tiež povedal, že ak kanadský občan prizná užitie marihuany, môže to spôsobiť, že nebude môcť vstúpiť na územie USA. Owen dodal, že cudzí štátny príslušník, ktorý odmietne odpovedať na otázku, sa môže stať neprijateľnou osobou.