Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Skupina Dave Clark Five viedla v januári 1964 anglickú hitparádu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

O desať rokov neskôr bola prvá skupina New Seekers so skladbou You Won't Find Another Fool Like Me.

Bratislava 16. januára (TASR) - Anglickú singlovú hitparádu viedla 16. januára 1964 londýnska skupina Dave Clark Five s pesničkou Glad All Over. Na čele bola dva týždne. Túto kapelu založil bývalý filmový kaskadér a bubeník Dave Clark. V októbri 1963 mali v hitparáde prvú skladbu Do You Love Me. Rok nato už hrali vo Wembley spolu s Beatles na koncerte víťazov ankety časopisu New Musical Express. V singlovej hitparáde mali 15 piesní, najúspešnejšia z nich bola práve Glad All Over.

O desať rokov neskôr bola prvá skupina New Seekers so skladbou You Won't Find Another Fool Like Me. Túto britsko-austrálsku popovú formáciu založil v roku 1969 spevák a gitarista Keith Potger po rozchode skupiny Seekers. V marci 1972 reprezentovali Anglicko na 17. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie so skladbou Beg, Steal Or Borrow a skončili na 2. mieste. V singlovej hitparáde mali desať skladieb, dve z nich sa dostali na prvé miesto, I'd Like To Teach The World To Sing a You Won't Find Another Fool Like Me.

Paul McCartney s pesničkou Pipes Of Peace viedol anglickú hitparádu 16. januára 1984. Skladba vyšla na štvrtom rovnomennom Paulovom albume 31. októbra 1983 a ten sa dostal na štvrté miesto v rebríčku albumov. Na singli vyšla táto skladba v decembri 1983. Cesta na vrchol jej trvala tri týždne.

Írska formácia D-Ream so skladbou Things Can Only Get Better viedla hitparádu 16. januára 1994. Bol to úspech na druhý pokus, prvýkrát vyšiel tento singel v januári 1993 a dostal sa iba na 24. pozíciu.