Magazín

Google ukončil prvú etapu mapovania SR v rámci služby Street View

TASR, 11. júna 2012 15:45

Autá nevynechali ani Tatranský národný park, Pieninský národný park a Národný park Slovenský kras.

Foto: Teraz.sk/Martin Dorčák
Bratislava 11. júna (TASR) - Spoločnosť Google odštartovala začiatkom apríla zber fotodokumentácie pre službu Street View na Slovensku. Vďaka záujmu používateľov a samospráv, priaznivému počasiu i dobrým dopravným podmienkam na cestách mohol Google úspešne nafotiť omnoho viac miest alebo ich dôležitých častí, než pôvodne plánoval.

Na mape Street View tak v budúcnosti pribudnú mestá, mestečká i fotografie zaujímavých dediniek. Nechýbajú ani krásne prírodné lokality, kúpele i okolie vodných nádrží. Street View autá tak spoločne najazdili viac kilometrov, ako keby obišli celú zemeguľu pozdĺž rovníka.

Street View autá sa vydali do ulíc slovenských miest 11. apríla 2012 so zámerom nasnímať historicky a kultúrne dôležité mestá na Slovensku v podobe panoramatických fotografií pre službu Street View na Mapách Google. Samotné odštartovanie jázd vyvolalo veľký záujem verejnosti aj miestnych samospráv o túto službu. Preto k pôvodne plánovaným 19 slovenským mestám a miestam v ich okolí, pribudli aj ďalšie zaujímavé destinácie alebo ich dôležité časti.

Okrem plánovaných všetkých väčších miest (nad 50.000 obyvateľov) ako Bratislava, Žilina, Banská Bystrica, Poprad, Prešov, bol zoznam v ďalšej vlne rozšírený aj o ďalšie historicky významné mestá ako Kremnica, Levoča, Banská Štiavnica. Nakoniec sa autám podarilo zachytiť aj Sereď, Partizánske i Bánovce nad Bebravou, Zvolen, Kysucké Nové Mesto, Čadcu, Starú Ľubovňu, Svidník či Sninu na východe republiky.

Autá nevynechali ani Tatranský národný park, Pieninský národný park a Národný park Slovenský kras. Nasnímali okolie slovenských jazier a vodných nádrží ako je napríklad Zemplínska Šírava, Domaša, Liptovská Mara, Gabčíkovo a kúpeľné mestá vrátane Piešťan, Bardejovských kúpeľov, či Rajeckých a Trenčianskych Teplíc.

Foto: Teraz.sk/Martin Dorčák
Najsevernejšie položené miesto, kam Street View autá zavítali je Oravská Polhora, tým najjužnejším sú Patince, najvýchodnejším Nová Sedlica a najzápadnejším Devínska Nová Ves. Aj keď zber fotodokumentácie na Slovensku nie je definitívne uzatvorený, v rámci tohtoročných jázd boli nafotené všetky dôležité mestá a lokality, ktorými sa Slovensko môže v rámci turistického ruchu pochváliť.

Street View je jednou z najpopulárnejších funkcií na Mapách Google dostupnou už vo viac ako 30 krajinách sveta. Vďaka tejto funkcii sa môžu používatelia virtuálne preniesť na rôzne miesta a overiť si, kde sa nachádzajú hotely, obchody alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť. Funkcia Street View je tiež dostupná pre Google Earth ako aj pre Mapy Google na mobilných zariadeniach.

TASR informoval Google na Slovensku.


Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 13:31

Film Gump: Sme dvojka má za sebou bratislavskú premiéru
Na premiére sa zúčastnila aj Kristína Devínska zo Slobody zvierat, organizácie, kam poputuje aj výťažok zo zisku filmu v kinách.

sk
včera 13:16

Na festivale 40 km od Bratislavy vystúpia Green Day i Keanu Reeves
Krátko pred Veľkou nocou organizátori hudobného festivalu Nova Rock 2024 oznámili vyše 80-percentnú vypredanosť podujatia.

sk
včera 11:30

Sieť očných optík Fokus ďakuje učiteľom
Do konca apríla im poskytne meranie zraku zadarmo.

sk

Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac