Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dýchacie ochorenia v Banskobystrickom kraji klesli, chrípky je viac

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Najviac chorých na ARO je podľa jej slov v okresoch Zvolen, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica a Veľký Krtíš.

Banská Bystrica 9. novembra (TASR) – Mierne nižší výskyt chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), avšak 19-percentný nárast chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) zaznamenali lekári počas aktuálneho týždňa v Banskobystrickom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V 45. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ v kraji celkovo 4206 ochorení na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť viac ako 1211 chorých na 100.000 osôb. CHPO sa vyskytli v 177 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 80 osôb na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová.

Najviac chorých na ARO je podľa jej slov v okresoch Zvolen, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica a Veľký Krtíš. „Najvyšší počet CHPO bol zaznamenaný v okresoch Lučenec, Zvolen, Veľký Krtíš a Banská Štiavnica,“ dodala hovorkyňa.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami či tehotné ženy.