Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Do katedrály v Nagasaki sa vrátil dlho nezvestný kríž

Japonská žena sa modlí pred pamätníkom v mierovom parku ležiacom neďaleko epicentra výbuchu v Nagasaki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kríž zhotovený z dreva má výšku približne jeden meter a šírku 30 centimetrov.

Nagasaki 9. augusta (TASR) - Kríž, ktorý bol svedkom atómového bombardovania japonského mesta Nagasaki a bol nezvestný celé desaťročia, našiel cestu späť domov. Pôvodne visel v bývalej katedrále Urakami, ktorá bola zničená počas výbuchu americkej atómovej bomby 9. augusta 1945. Súčasnej, obnovenej katedrále Urakami ho vrátila vysoká škola Wilmington College so sídlom v americkom štáte Ohio.

Vrátený kríž bude verejne vystavený od tohtoročného 74. výročia zhodenia bomby, čo má podporiť svetový mier a likvidáciu jadrových zbraní, informoval vo štvrtok denník Mainiči šimbun.

Kríž zhotovený z dreva má výšku približne jeden meter a šírku 30 centimetrov. Relikvia v rokoch 1934-38 zdobila najvyšší bod oltáru v katedrále Urakami. Na fotografii, ktorá vznikla zhruba mesiac po skončení druhej svetovej vojny v Tichomorí, vidno daný kríž medzi ruinami tejto rímskokatolíckej Katedrály nepoškvrneného počatia.

Po vojne ho dostal príslušník americkej námornej pechoty (USMC) Walter Hooke, nasadený v Nagasaki, od miestneho biskupa Paula Aidžiróa Jamagučiho. Hooke v roku 1982 daroval kríž Mierovému výskumnému centru (PRC) na Wilmington College. Hooke zomrel v roku 2010 ako 97-ročný, Jamaguči v roku 1976 ako 82-ročný.

Na stredajšom slávnostnom podujatí riaditeľka PRC Tanya Mausová odovzdala relikviu súčasnému arcibiskupovi mesta Nagasaki Josephovi Micuakimu Takamimu. Kríž bude vystavený v katedrále dva až tri týždne.