Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

OKRÚHLE VÝROČIA ROKU 2019: Čo všetko sme slávili?

Kombosnímka. Foto: TASR

Pozrite si prehľad významných okrúhlych výročí v roku 2019.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Slovensko si počas uplynulého roka pripomenulo viacero výročí. TASR prináša výberovú chronológiu významných okrúhlych výročí v roku 2019.


1. januára - 50. výročie nadobudnutia účinnosti ústavného zákona o česko-slovenskej federácii

Ústavným zákonom sa dovtedy jednotná Československá socialistická republika transformovala na federáciu. Zmenila sa štruktúra vlády a vznikli Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika. Ústavný zákon nadobudol účinnosť 1. januára 1969.


1. januára – 10. výročie zavedenia eura
Budova Národnej banky Slovenska
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Od 1. januára 2009 sa stalo euro oficiálnou menou Slovenska. Je oficiálnou menou v 19 z 28 krajín Európskej únie, tzv. eurozóne a v šiestich krajinách mimo EÚ.


16. januára – 50. výročie upálenia Jána Palacha
Ján Palach
Foto: TASR


Jan Palach sa na rampe pražského Národného múzea polial benzínom a zapálil. Okoloidúcim sa podarilo plamene uhasiť. Ťažko popáleného študenta previezli do nemocnice, ale rozsah jeho zranení bol natoľko vážny, že nemal šancu prežiť. Pred smrťou stihol poskytnúť rozhovor, v ktorom vysvetlil svoje motívy.


25. februára – 100. výročie spoločnej meny Čechov a Slovákov
Tisíckorunová československá bankovka z roku 1919, patrila medzi najcennejšie numizmatické predmety na prvom tohtoročnom Hobby stretnutí zberateľov všetkých zberateľských odborov, ktorá sa v závere minulého týždňa uskutočnila v Prievidzi. Na snímke tisíckorunová bankovka zberateľa Antona Minárika roku 1919.
Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš


Práve 25. februára 1919 bol prijatý zákon č. 84, ktorým sa začala menová odluka novovzniknutej Československej republiky od Rakúska-Uhorska. V monarchii sa koruna používala už od roku 1892, keď nahradila zlaté. Po prvej svetovej vojne a po rozpade cisárstva sa používala koruna aj v nástupníckych štátoch – československá koruna, rakúska, maďarská a juhoslovanská koruna.


28. marca – 50. výročie od víťazstva Československa nad Sovietskym zväzom na MS v hokeji

Československo na šampionáte zvíťazilo nad Sovietskym zväzom dvakrát, 21. marca s výsledkom 2:0 a napokon práve 28. marca so skóre 4:3. Vo viacerých mestách sa konali oslavy, ktoré prerástli do otvorených protestov proti sovietskej okupácii.


29. marca - 15. výročie od vstupu Slovenska do NATO
Zástavy členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) vejú pred sídlom aliancie v Bruseli.
Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia, do roku 1989 Severoatlantický pakt, je medzivládna obranná organizácia založená 4. apríla 1949 podpisom tzv. Washingtonskej zmluvy. Slovensko vstúpilo do NATO 29. marca 2004.


17. apríla – 50. výročie rezignácie Alexandra Dubčeka
Alexander Dubček, archívna snímka.
Foto: TASR

Na nátlak sovietskeho komunistického vedenia vystriedal Dubčeka na poste prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Gustáv Husák. Tento moment označujú historici za začiatok normalizačného procesu v bývalom Československu.


2. mája – 100. výročie založenia Slovana
Na snímke generálny riaditeľ ŠK Slovan Ivan Kmotrík ml. (vľavo) a legendárny futbalový brankár Alexander Vencel st. počas tlačovej konferencie ŠK Slovan Bratislava k projektom k storočnici klubu 3. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Futbalový majster Slovenska ŠK Slovan Bratislava si pripomenul dve významné udalosti - 100 rokov od založenia klubu (vznik 3. mája 1919), resp. 50 rokov od triumfu v Pohári víťazov pohárov nad FC Barcelona 3:2 (rok 1969).



4. mája - 100. výročia tragickej smrti generála M. R. Štefánika (21. júla 1880 - 4. mája 1919)
Na snímke socha M. R. Štefánika v observatóriu 19. októbra 2018 v Meudone na predmestí Paríža.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Milan Rastislav Štefánik sa výrazne zaslúžil o vznik Československej republiky, keď spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom bol jej najvýznamnejším zakladateľom. Podieľal sa na formovaní československých légií, bol tiež významným astronómom, vojenským pilotom, francúzskym generálom. Jeho závratnú a úspešnú životnú cestu ukončila 4. mája 1919 tragická letecká nehoda neďaleko letiska v Ivanke pri Dunaji.


11. mája – 160. výročie narodenia Aurela Stodolu (11. mája 1859- 25. decembra 1942)
Aurel Stodola, archívna snímka.
Foto: TASR

Aurel Stodola bol tvorcom teórie parných a plynových turbín.


9. júna – 70. výročie založenia Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave
Návštevníci dňa otvorených dverí na Vysokej škole výtvarných umení na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 29. októbra 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave so sídlom v Bratislave je verejná vysoká škola, založená v roku 9. júna 1949. Bola prvou vysokou školou na Slovensku, zameranou na komplexné štúdium výtvarného umenia.  


27. júna - 100. výročie založenia Univerzity Komenského v Bratislave

Na snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave.
Foto: TASR Dano Veselský

Národné zhromaždenie v Prahe prijalo 27. júna 1919 zákon o zriadení Československej štátnej univerzity v Bratislave. Výučba na prvej slovenskej univerzite sa začala na jeseň. V novembri toho istého roka bola vzdelávacia inštitúcia premenovaná na Univerzitu Komenského.


29. júna - 30. výročie petície Niekoľko viet

Text petície Několik vět (Niekoľko viet) zverejnili rozhlasové stanice BBC, Hlas Ameriky a Slobodná Európa. Okamžite pod ním začali pribúdať podpisy. Vyhlásenie, ktoré žiadalo demokratizáciu pomerov v Československu, podporili disidenti i viaceré známe osobnosti.


1. júla – 90. výročie založenia Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu
Na snímke Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.
Foto: Facebook Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu sídli v Bratislave a predstavuje súčasť Rozhlasu a televízie Slovenska. S pravidelnou činnosťou začal 1. júla 1929.


14. augusta - 30. výročie uväznenia Bratislavskej päťky

Členovia tzv. Bratislavskej päťky boli pred výročím okupácie v roku 1968 uväznení. Skupinu tvorili Ján Čarnogurský, Miroslav Kusý, Hana Ponická, Anton Selecký a Vladimír Maňák.


21. augusta – 50. výročie od masových demonštrácií k augustu 1968
Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP.
Foto: TASR archív

Prvé výročie od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa bolo príležitosťou pre početné demonštrácie, ktoré však potlačila polícia za pomoci ľudových milícií.


22. augusta – 50. výročie od prijatia pelendrekového zákona

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia ČSSR prijalo tzv. pendrekový (obuškový) zákon, ktorý sprísňoval tresty za protikomunistické prejavy a umožňoval tvrdo zakročiť proti akýmkoľvek protestom.


1. septembra - 80. výročie od začatia druhej svetovej vojny
Na archívnej snímke z 6. októbra 1938 vidno Adolfa Hitlera (druhý zľava), ako stojí pri ostnatom drôte v blízkosti opevnenia Kreuzbuche v Nemecku potom, čo nemecké vojská postúpili a obsadili druhé pásmo Sudetov.
Foto: TASR/AP

Nemecko bez vypovedania vojny prepadlo 1. septembra 1939 Poľsko, čím sa začala druhá svetová vojna. Slovenská armáda sa pripojila k vpádu nemeckej armády do Poľska. Británia a Francúzsko zrušili svoje konzuláty v Bratislave.


5. septembra – 70. výročie založenia SĽUK-u
Galaprogram Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Nehmotné poklady / The intangible treasures pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Na snímke vystúpenie SĽUKu - vyhadzovaná z Myjavska. Bratislava - Rusovce, 27. októbra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) bol založený 5. septembra 1939. Profesionálny súbor sa zaoberá umeleckým spracovaním a interpretáciou folklóru na Slovensku. Jeho programy vychádzajú zo slovenského ľudového umenia a sú spracované aj v modernej scénickej podobe.


21. septembra – 100. výročie od založenia najstaršej lekárskej fakulty na Slovensku

Storočná história akademickej pôsobnosti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa začala 21. septembra 1919. Iniciatíva vzniku a realizácia projektu založenia a budovania národnej univerzity v Bratislave patrí predovšetkým českým lekárom zoskupeným okolo prof. MUDr. Kristiána Hynka, prvého rektora univerzity.


14. októbra – 10. výročie od prvej kvalifikácie Slovenska na majstrovstvá sveta vo futbale

Slovensko sa kvalifikovalo prvýkrát na majstrovstvá sveta vo futbale 14. októbra 2009.


22. októbra – 100. výročie narodenia maliara Vincenta Hložníka (22. októbra 1919 -  10. decembra 1997)
Zakladateľ modernej slovenskej grafiky, maliar európskeho rozmeru, ilustrátor, pedagóg a národný umelec Vincent Hložník.
Foto: TASR

Predstaviteľ expresionizmu Vincent Hložník patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Ilustroval vyše sto diel svetovej i národnej literatúry.


27. októbra – 70. výročie vzniku Slovenskej filharmónie

Slovenská filharmónia vznikla zákonom Slovenskej národnej rady 18. decembra 1948, verejnosti sa po prvýkrát predstavila o rok neskôr 27. októbra 1949.


6. novembra – 100. výročie založenia Konzervatória v Bratislave
Na archívnej snímke Prvá hudobná škola pre Slovensko v Bratislave. Jej zakladateľom bol hudobný pedagóg, zbormajster a prekladateľ, profesor Miloš Ruppeldt a osobnosti vtedajšieho spoločenského a kultúrneho života.
Foto: TASR - Magda Borodáčová

Konzervatórium v Bratislave bolo založené 6. novembra 1919 ako prvá škola svojho druhu vychovávajúca profesionálnych umelcov na Slovensku.


16. novembra - 30. výročie študentského pochodu v Bratislave

Slovenskí vysokoškoláci zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva demonštráciu. Pochodovali k budove ministerstva školstva. Predniesli požiadavky súvisiace so zlepšením kvality vzdelávania, demokratizácie spoločnosti a školstva predstaviteľom vtedajšej moci na Slovensku.


17. novembra - 30. výročie Nežnej revolúcie
Nežná revolúcia, ilustračná snímka
Foto: TASR/Peter Lenhart

Pred 30 rokmi sa v Prahe uskutočnila demonštrácia, proti ktorej tvrdo zasiahla polícia, čo vyvolalo vlnu protestov a štrajk študentov a hercov. K prejavom nespokojnosti sa postupne pridali ostatné skupiny obyvateľstva. Na Slovensku bola vytvorená Verejnosť proti násiliu (VPN) a v Česku Občianske fórum (OF). Vývoj vyústil do odstránenia komunistického režimu v Československu v roku 1989.


27. novembra - 30. výročie generálneho štrajku

V Československu sa konal dvojhodinový generálny štrajk na podporu požiadaviek študentov, OF a VPN. Zúčastnilo sa na ňom asi 75 percent občanov. Štrajk žiadal ukončenie mocenského monopolu komunistickej strany.

28. novembra – 60. výročie vzniku Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach budova Minerva.
Foto: TASR - František Iván

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je druhou najstaršou klasickou univerzitou na Slovensku. Slávnostná inaugurácia univerzity sa konala 28. novembra 1959 v Štátnom divadle v Košiciach a jej prvým rektorom bol MUDr. Jozef Pajtáš.

29. novembra - 30. výročie zrušenia vedúcej úlohy KSČ
Komunistická strana definitívne stratila mocenský monopol. Federálne zhromaždenie schválilo zmeny v ústave a vypustilo články, ktoré definovali vedúcu úlohu KSČ v spoločnosti a marxizmus-leninizmus ako oficiálnu štátnu ideológiu.

10. decembra - 30. výročie prvej nekomunistickej vlády
Gustáv Husák, archívna snímka.
Foto: TASR/Jiří Kruliš

Prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu národného porozumenia na čele s premiérom Mariánom Čalfom, v ktorej tvorili väčšinu nekomunisti. Husák oznámil svoju abdikáciu z funkcie prezidenta. V Bratislave sa konal veľký pochod občanov do susedného rakúskeho mestečka Hainburg s nazvanom "Ahoj Európa!".


29. decembra - 30. výročie zvolenia Václava Havla za prezidenta

Deň predtým federálny parlament už doplnený o tzv. kooptovaných poslancov zvolil za svojho predsedu Alexandra Dubčeka. Následne 29. decembra bol jednohlasne zvolený Václav Havel ako prvý nekomunistický prezident po 41 rokoch.