Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Toto boli úspechy našich miest a obcí v roku 2019

Kombosnímka. Foto: TASR

Pozrite si prehľad pozitívnych správ z našich miest a obcí za rok 2019.

Bratislava 1. januára (TASR) - Počas uplynulého roka zaznamenali úspechy viaceré slovenské mestá či obce, ale aj ich obyvatelia. TASR prináša výberovú chronológiu pozitívnych správ zo slovenských regiónov.

15. januára - Košice sa stali oficiálne Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2019. Titul mesto získalo ako prvé z krajín strednej a východnej Európy a ako šieste európske mesto v poradí.

Košice, ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


30. januára – Vláda odobrila rekonštrukciu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici za viac ako 100 miliónov eur. Nemocnica by mala byť obnovená v roku 2023.

14. februára – Národná zoologická záhrada Bojnice začala s výstavbou pavilónu so zeleňou pre slonice Maju a Gulu. Stavba má stáť viac ako štyri milióny eur. Slony chová bojnická zoo ako jediná na Slovensku.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


7. marca - Lekári z bratislavského Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby unikátnym spôsobom operovali mozgové tepny. Operovali 35-ročného pacienta s mozgovou aneuryzmou. Použili špeciálne zariadenie pre komplikované anatomické pomery výdute v mozgu.

29. marca - Považskobystrickí jaskyniari objavili v Strážovských vrchoch nad obcou Pružina dve nové jaskyne. Ide o jaskyne, ktoré svojou veľkosťou prepíšu poradie najdlhších a najhlbších jaskýň Strážovských vrchov a kvapľovou výzdobou sa zaradia medzi najkrajšie na Slovensku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Milan Kapusta


30. apríla – Počas brigády v obci Divín v okrese Lučenec sa podarilo vyčistiť osem čiernych skládok a ďalšie lokality. Akciu zorganizovalo poľovnícke združenie Grúň Divín.

12. mája – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka sa stala treťou slovenskou univerzitou, ktorá má akreditované technické študijné programy pod touto značkou. Absolventi dvoch jej fakúlt tak dostávajú európske certifikáty EUR – ACE.

Na archvínej snímke (vľavo) budova Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


13. mája - Trnava obhájila svoju kandidatúru a v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu. Ocenenie jej udelila Federácia európskych hlavných miest a miest športu v Bruseli.

24. mája - V povodí Ipľa v okrese Lučenec ornitológovia zaregistrovali nový hniezdiaci vtáčí druh v rámci Slovenska - pár labutí spevavých (Cygnus cygnus). Ide o zistenie nového hniezdneho druhu na Slovensku po desiatich rokoch.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


6. júna - Tatranské bystriny oživila nová generácia pstruhov. Počas júna totiž vypustili lesníci do vodných tokov na území Tatranského a Pieninského národného parku 60.000 kusov násad pstruha potočného.

12. júna - Najkrajší list 2019 na Slovensku napísala šiestačka Michaela Poljovková z Krupiny. List žiačky Základnej školy Jozefa Cígera Hronského postúpil do celosvetovej súťaže Najkrajší list 2019. Michaela sa v ňom snažila opísať prekvapenie svojho brata, ktorému priniesol na narodeniny poštár veľký balík.

26. júna - Vo vnútrozemskej delte Dunaja vzniká nová turistická destinácia. V Kolárove v okrese Komárno odovzdali do užívania novú cyklotrasu. Jej vybudovanie spolu s vytvorením novej webovej stránky je súčasťou projektu s názvom Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


28. júna – Na kvetnej lúke Hája-Nicovô v Liptovskom Mikuláši pribudol domček, ktorý poskytuje úkryt pre mnohé druhy hmyzu. Postavili ho ako súčasť projektu mesta s názvom Lesopark Háj-Nicovô - prírodovedecká náučná trasa, na ktorej participovalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva.

júl - Prievidzské letisko má od júla štatút colného letiska. Môžu na ňom pristávať lietadlá z tretích krajín, teda mimo Európskej únie, rovnako sú možné odlety do tretích krajín. Letisko sa týmto stalo colnou hranicou EÚ.

júl - Zástupcovia Slovenského zväzu včelárov podpísali so štátnymi Lesmi SR memorandum o spoločnom postupe pri návrate včiel do lesa, ktorý je ich prirodzeným prostredím. Spolupráca má viesť k tomu, aby sa do lesov dostalo viac úľov.

12. júla - Stredoslovenské múzeum, ktoré patrí k najstarším kultúrnym inštitúciám v Banskej Bystrici a medzi najstaršie v Banskobystrickom kraji, oslávilo 130. výročie svojho založenia. Múzeum uchováva viac ako 180.000 zbierkových predmetov, ktorými približuje vývoj spoločnosti a prírody stredného Slovenska.

Na snímke návštevníci na výstave v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, pripravená pri príležitosti 130. výročia založenia múzea. Múzeum je najstaršou kultúrnou inštitúciou v Banskej Bystrici a patrí aj medzi najstaršie v kraji. Banská Bystrica, 12. júla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


30. júla - Začala sa výstavba severného obchvatu Prešova. Rýchlostná cesta s dĺžkou 4,3 kilometra má skrátiť čas potrebný na prejazd o približne deväť minút. Stavba má byť dokončená na jar v roku 2023.

september - Ženský spevácky zbor Úsmev, ktorý funguje pod Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi, uspel v medzinárodnej súťaži zborového umenia v talianskom Rimini. Z festivalu si koncom septembra doniesol dve medaily.

2. septembra - Viac ako štyri desiatky študentov v odbore praktická sestra privítala Stredná zdravotnícka škola v Prievidzi. Je prvou na hornej Nitre a v poradí treťou v Trenčianskom kraji tohto zamerania a do budúcna by sa mala rozšíriť ešte o ďalšie odbory.

Študenti a rodičia počas prvého školského dňa v novootvorenej Strednej zdravotníckej škole, 2. septembra 2019 v Prievidzi.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


17. septembra - Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu si prevzalo v Gbeľanoch pri Žiline viac ako 200 študentov zo Žilinského a Banskobystrického kraja.

11. októbra - Dlhotrvajúci súdny spor medzi Novou Baňou a susednou obcou Brehy o vymedzenie katastrálnej hranice ukončila vzájomná dohoda.

14. októbra – Vláda schválila hranice Karpatských bukových lesov. Po 12 rokoch tak má mať Slovensko jasne vymedzené hranice lokality svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.

Na ilustračnej snímke bukový les.
Foto: TASR - Milan Kapusta


16. októbra - Chirurgovia v Nemocnici Komárno úspešne zaviedli inovatívnu techniku na operáciu pruhu v brušnej stene, ktorá sa až doteraz na Slovensku nepoužila. Zdokonalená laparoskopická technika znamená pre pacienta zníženie bolestivosti po operačnom zákroku a veľmi rýchly návrat do bežného života.

23. októbra – Vláda odsúhlasila 7,1 milióna eur na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola, ktoré sídli v Medzilaborciach. Rekonštrukcia má zatraktívniť múzeum, mesto a región.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
Foto: TASR – Milan Kapusta


október/november - Unikátnu operáciu skoliózy novým systémom detský Polaris 4,75 vykonali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Počas niekoľkohodinového zákroku vložili do chrbtice dieťaťa nový typ dynamického fixátora, ktorý umožní ďalší rast chrbtice, zlepší deformitu a zabráni jej ďalšiemu zhoršovaniu.

november - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb ako jediné pracovisko na Slovensku niekoľkokrát úspešne implantovalo umelé srdce. V rámci krajín V4 bolo zároveň prvé, ktoré odštartovalo program SynCardia TAH - Total Artificial Heart.

Na ilustračnej snímke umelé srdce.
Foto: TASR/ Martin Baumann


november - Obec Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom získala za svoje odpadové hospodárstvo ocenenie Zlatý mravec 2019. Hodnotiaca komisia ocenila komplexnosť zavedeného systému nakladania s odpadmi, ktorá umožňuje zber triedeného odpadu vo všetkých častiach obce.

november - Dedinou roka 2019 sa stala obec Papradno v Považskobystrickom okrese. Súťaž prezentuje krásy, jedinečnosť a úspechy vidieka.

3. novembra – V Hlohovci po desaťročiach obnovili zámok, ľudia si ho mohli ísť po prvýkrát pozrieť začiatkom novembra. Na rekonštrukciu išlo viac ako 2,6 milióna eur.

Na snímke nádvorie Zámku v Hlohovci.
Foto: TASR - Martin Palkovič


10. novembra – Zverejnili výsledky hlasovania o naj mesto, obec a primátora Slovenska. Najkrajším mestom roka je podľa nich Trnava, obcou Smižany v okrese Spišská Nová Ves. Primátorom roka je Lenka Balkovičová zo Zvolena a starostom Radomír Brtáň z obce Košeca v okrese Ilava.