Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel jeden z najznámejších punkrockových spevákov

Na archívnej snímke Pete Shelley. Foto: Wikipédia

Predpokladanou príčinou hudobníkovho úmrtia bol infarkt myokardu, ktorý utrpel v Estónsku, kde v uplynulom období žil.

Londýn 7. decembra (TASR) - Spevák britskej punkrockovej skupiny Buzzcocks Pete Shelley zomrel vo štvrtok vo veku 63 rokov. Oznámila to v piatok stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie jeho spoluhráčov.

Predpokladanou príčinou hudobníkovho úmrtia bol infarkt myokardu, ktorý utrpel v Estónsku, kde v uplynulom období žil. Shelley, vlastným menom Peter Campbell McNeish, bol rodákom z mesta Leigh ležiaceho pri Manchesteri.

Skupinu Buzzcocks začal formovať v roku 1975 v Boltone spolu s Howardom Devotom, neskorším zakladateľom skupiny Magazine. Shelley napísal najväčší hit skupiny Buzzcocks s názvom "Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)" z roku 1978. Skupina sa stala súčasťou britskej punkovej scény a je s ňou odvtedy úzko spájaná.

Hudobný kritik Stephen Thomas Erlewine podľa BBC uviedol, že Buzzcocks boli jednou z najvplyvnejších skupín, aké sa objavili v prvotnej vlne punkrocku. Ich hudba sa odzrkadlila i v tvorbe skupín ako Hüsker Dü či Nirvana. "Buzzcocks boli inšpirovaní energiou Sex Pistols, ale nekopírovali jej nahnevaný politický postoj," uviedol Erlewine.