Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Z muzikantky sa stala výtvarníčka

Napriek mladému veku Barbara Kulcsár má už za sebou viacero výstav - samostatné výstavy v maďarskom Ostrihome a Bajóte a kolektívne v Komárne a Kráľovičových Kračanoch.

Dunajská Streda 8. novembra (TASR) - Galéria Žitnoostrovského osvetového strediska (ŽOS) predstavuje v týchto dňoch tvorbu mladej výtvarníčky Barbary Kulcsár. Povolaním učiteľka výtvarnej výchovy a maďarského jazyka žije a tvorí vo Veľkých Dvorníkoch v okrese Dunajská Streda. Informovala TASR riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

Učiteľka podľa vlastných slov od detstva veľmi rada kreslí. "Celé prázdniny som trávila vždy s pastelkami a štetcami. Paradoxne na Základnej umeleckej škole v Dunajskej Strede som absolvovala hudobný odbor. Čo sa týka výtvarnej a kreatívnej oblasti, nevynechala som ani jednu príležitosť," priznala Barbara Kulcsár s tým, že išlo napríklad o vynikajúce ponuky dunajskostredského centra voľného času, paličkovanie, maľovanie či modelovanie z hliny. Neskôr sa zverila pod odborné vedenie Dionýza Kántora, ktorý ju zasvätil aj do tajomstiev maľovania s olejom, a tu sa asi zrodila láska na celý život – olejomaľba. Napriek tomu skúša aj iné techniky, akvarel, akryl, temperu, dokonca i grafiku.

"Toto všetko ponúka pestrá výstava v Gallery Nova. Kurátorkou je vysokoškolská pedagogička Sylvia Czafrangó. Vysoko vyzdvihuje neobyčajne pestrú farebnosť a pozitívne posolstvo Kulcsárovej tvorby, ktoré sa prihovára divákovi z každého obrazu," priblížila Svetlovská.

Napriek mladému veku Barbara Kulcsár má už za sebou viacero výstav - samostatné výstavy v maďarskom Ostrihome a Bajóte a kolektívne v Komárne a Kráľovičových Kračanoch. Výstava v Gallery Nova je prístupná do 8. decembra.