Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Warholove múzeá v Pittsburghu a Medzilaborciach chcú užšiu spoluprácu

Andy Warhol ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii v meste Medzilaborce to dnes potvrdil zástupca pittsburského múzea a synovec zosnulého zakladateľa popartu Donald G. Warhola.

Medzilaborce 18. júna (TASR) - Spolupráca Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach (MMUAW) s The Andy Warhol Museum so sídlom v americkom Pittsburghu sa posunie v blízkej budúcnosti na vyššiu úroveň. Na tlačovej konferencii v meste Medzilaborce to dnes potvrdil zástupca pittsburského múzea a synovec zosnulého zakladateľa popartu Donald G. Warhola.

"Som si vedomý geografickej vzdialenosti oboch inštitúcií, avšak vďaka moderným technológiám je možné dnes vzdialenosti skracovať," uviedol Warhola na margo možných aspektov budúcej spolupráce oboch múzeí. Návštevníci pittsburského, ako aj medzilaboreckého kultúrneho stánku by tak mohli v blízkom období komunikovať v rovnakom čase prostredníctvom telemostu či internetu a zúčastňovať sa virtuálnou formou na rôznych akciách a podujatiach. "Zmyslom je rozširovanie sféry zážitkov návštevníkov múzea tu aj v Pittsburghu," podotkol Warhola.

Na východ Slovenska by mali v blízkej dobe zároveň prichádzať aj odborníci pittsburského múzea, ktorí by sa podieľali na odbornej príprave kultúrnych podujatí a rôznych workshopov. "Sú to naozaj zaujímavé formy pre našu budúcu spoluprácu. Na strane Pittsburghu je pre tento zámer veľké nadšenie," konštatoval Warhola s tým, že múzeu v Medzilaborciach sprístupní americký partner zároveň metodické materiály podrobne mapujúce jeho prácu. Ako dodal, nie je vylúčené že americká strana zapožičia na Slovensko aj niektoré z diel zakladateľa popartu.

Ako povedal kurátor MMUAW Michal Bycko, zo spolupráce oboch múzeí by nemala ťažiť iba široká verejnosť, ale aj deti v rámci edukačného procesu. "Som veľmi rád, že sa po 20 rokoch priblížilo naše múzeum viac k Pittsburghu. Vstupujeme do hlbších vôd a tým pádom musíme prehodnotiť našu stratégiu plánovania, dramaturgia musí byť v inej rovine, aby sme mohli naplniť to, čo sa od nás z americkej strany očakáva," poznamenal Bycko s tým, že v roku 2012 sa bude podoba budúcej spolupráce postupne vytvárať, aby naostro odštartovala v roku 2013.

To, že sa MMUAW, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj, pravdepodobne nikdy nevyrovná veľkosťou či významom americkému partnerovi, ho až tak neznepokojuje. "Myslím si, že duchovne sme rovnako veľkí, ten materiálny rozmer nás až tak nezaujíma. Hlavné je, aby sme sa dostali k bližšiemu poznaniu životu a diela A. Warhola rovnako v USA, ako aj na Slovensku."