Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vystavovateľ nevyvrátil podozrenie, že telá patria väzňom z Falun Gong

Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Marek Tatarko zo Slovenskej asociácie Falun Gong, podľa ktorého podobné výstavy v Európe používajú telá z čínskych väzení.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Výstava The Human Body Exhibition, ktorá je už niekoľko mesiacov otvorená v Bratislave, je možno postavená na nelegálnych a neetických základoch.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Marek Tatarko zo Slovenskej asociácie Falun Gong, podľa ktorého podobné výstavy v Európe používajú telá z čínskych väzení.

"Pred dvoma mesiacmi sme zverejnili výzvu organizátorom výstavy, aby preukázali pôvod tiel. Vystavovateľ na to nereagoval ani v médiách, ja som mu osobne písal, neodpísal mi. Odmietol sa s aktivistami rozprávať," povedal Tatarko, ktorý má vážne podozrenie, že telá nie sú vystavované s informovaným súhlasom ich pôvodných nositeľov.

Organizátorom výstavy je JVS GROUP. "Pokiaľ mi je známe, organizátor výstavy sa odmietol baviť s ľuďmi, ktorí upozorňovali na tieto vážne podozrenia, že tu chýba informovaný súhlas ľudí. Je tam napríklad exponát mamičky v pokročilom štádiu tehotenstva," povedal právnik Martin Dilong, ktorý neverí, že gravídna matka dala informovaný súhlas s tým, aby bolo jej telo po smrti vystavované vo viacerých krajinách sveta.

Tatarko dodal, že najmä väzni z hnutia Falun Gong sa čínskej polícii často odmietnu identifikovať, aby ochránili svoje rodiny pred prenasledovaním. Ak potom vo väzení zomrú, ich telá sú vlastne bezmenné a nikto sa k nim nehlási.
Foto: Lukáš Valentovič/TASR

"Vieme, že tie telá pochádzajú z Číny a že pochádzajú z väzení. Je to len nelegálny obchod s ľudskými bytosťami, ktorý prináša zisk tým, ktorí na tomto type obchodu zarábajú peniaze," povedal o podobnej výstave s názvom Our Body vo Francúzsku právnik Richard Sedillot, ktorý v tejto krajine dosiahol zákaz realizácie tejto expozície. "Je absolútne nemožné tvrdiť, že ľudia, ktorí sú tam vystavení, súhlasili s tým, aby boli na takejto výstave. Organizátori výstavy nedisponujú žiadnym dôkazom o takomto súhlase," vyhlásil. "Organizátori potrebujú mať k dispozícii niekoľko mŕtvych tiel, aby vytvorili jedno také telo, ktoré je vystavené," dodal Sedillot na margo výstavy vo Francúzsku.

Proti výstave The Human Body Exhibition v Bratislave je aj patológ Ján Porubský. "Prv, než poslucháči vstúpia do priestorov pitevne, máme s nimi dlhé rozhovory o piete a úcte k mŕtvemu telu. Celé zameranie výstavy je najmä vysoko komerčné. S radosťou som prijal vyhlásenie vedenia lekárskej fakulty, ktoré sa dištancovalo od tejto výstavy," vyhlásil.
Výstavu The Human Body, detailná cesta po ľudskom tele pomocou exponátov v rozličných pozíciách otvorili 23. augusta 2012 na bratislavskom výstavisku Incheba. Výstava potrvá do 25. novembra 2012.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dilong dodal, že využívanie častí ľudských tiel na komerčné účely zakazujú medzinárodné dohovory o ľudských právach, ale aj slovenská legislatíva. "Slovenské orgány nekonajú, hoci by mali konať," vyhlásil Dilong s upozornením, že inštitúcie vo Francúzsku, Izraeli a viacerých štátoch USA dokázali podobné výstavy včas zakázať. U nás sa výstava čoskoro skončí a žiadne reálne kroky podľa neho neprebehli. "Za zlyhanie to považujem v prípade polície a prokuratúry. Tieto orgány konajú veľmi pomaly," zdôraznil Dilong.
Výstava The Human Body
Foto: TASR/AP

Slovenská asociácia Falun Gong chce preto spolu s dvoma kresťansky orientovanými organizáciami protestovať proti týmto výstavám znovu 10. decembra, na Deň ľudských práv.