Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Štátnej vedeckej knižnici v Prešove priblížia citáty o slovenčine

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Cieľom výstavy je priblížiť osobnosti jazykovedy, literatúry naprieč dejinami a myšlienky či literárne ukážky, ktoré venovali svojmu rodnému jazyku.

Prešov 12. februára (TASR) - Citáty o slovenčine približuje výstava s názvom Deň spisovnej slovenčiny, ktorú sprístupnili v pondelok v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Prešove. Knižnica ju pripravila v spolupráci s pedagogičkou a výtvarníčkou Gabrielou Čiasnohovou. TASR o tom informovala Renáta Šmidová zo ŠVK v Prešove.

V mesiaci február si podľa Šmidovej pripomíname Medzinárodný deň materinského jazyka (21. 2.). Táto výstava je jednou z tých, ktorou autorka poukazuje na neoficiálny deň spisovnej slovenčiny (14. 2.). "Pripomína nám hodnotu rodnej reči a materinského jazyka prostredníctvom citátov vybraných osobností slovenských dejín i literatúry," povedala Čiasnohová.

Cieľom výstavy je priblížiť osobnosti jazykovedy, literatúry naprieč dejinami a myšlienky či literárne ukážky, ktoré venovali svojmu rodnému jazyku.

"Medzi osobnosti, ktorým autorka venovala pozornosť a ktorých myšlienky, prípadne ukážky z diela si možno na výstave prečítať, patria Juraj Papánek, Anton Bernolák, Samo Tomášik, Janko Kráľ, Viliam Paulíny-Tóth, Margita Figuli, Ľudmila Podjavorinská, Ján Smrek, Dobroslav Chrobák a ďalší," dodala Šmidová.

Čiasnohová v minulosti pôsobila v súkromnom etnografickom múzeu Humno v Košiciach. Je dlhoročnou a stále aktívnou členkou Matice slovenskej. Systematicky sa venuje šíreniu slovenského ornamentu s prepojením na dielo maliara Štefana Leonarda Kostelníčka (1900 - 1949), ktoré interpretuje a popularizuje vo forme premaľby, tematických a putovných výstav.

Výstava je verejnosti prístupná v študovni starých tlačí do 12. apríla.