Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Rakúsku otvárajú originálnu výstavu krajiniek Macha a Ferrariho

Milan Mach s dcérkou Luciou a Guido Ferrari v Modre - za nimi je Moodra Galeria, kde vystavili a predali dva obrazy. Foto: Guido Ferrari

Argentínsky umelec sa dostal cez Island na Slovensko, so slovenským kolegom ho spája krajinomaľba.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Originálne spojenie výtvarných prác slovenského maliara Michala Macha a mladého argentínskeho umelca Guida Ferrariho ponúkne výstava obrazov, ktorú v nedeľu 15. decembra o 17. hodine otvoria v rakúskom mestečku Neulenbach. „Na Slovensku som tento rok strávil tri týždne, ale cítim sa tu ako doma a plánujem sa sem na budúci rok vrátiť,“ povedal pre TASR talentovaný 25-ročný argentínsky maliar Guido Ferrari.

So slovenským kolegom Michalom Machom ho spája súčasná klasická krajinomaľba, ktorej sa venujú, v ich dielach však možno nájsť aj mestské a industriálne motívy. Najčastejšie a najradšej tvoria priamo uprostred prírody.

Michal Mach žije v Pezinku a krása malokarpatskej prírody počas návštevy Slovenska očarila aj Ferrariho. „Na Pezinku a jeho okolí ma zaujala krása viníc a krásne pohľady, ktoré ponúka tamojšia krajina, ale aj architektúra mesta, ktorá je veľmi odlišná od prostredia v Patagónii, kde žijem,“ uviedol Ferrari.

Takto stvárnil Guido Ferrari známu vežu v Pezinku
Foto: Guido Ferrari


Učiteľ z Patagónie

Michal Mach sa dostal k maliarstvu aj pod vplyvom svojho otca. „Asi polovicu obrazov maľujem vonku a polovicu v ateliéri. Pracovať vonku v teréne, to sa treba takisto naučiť – rozlišovať okom, vnímať farby, okolitú prírodu, a tiež maľovať aj v chlade a v náročných podmienkach. Často som v zime takmer primŕzal, ale keď človek pracuje vonku, výsledok je celkom iný, ako keď sa maľuje povedzme podľa fotografie. U nás je dnes veľmi málo maliarov, ktorí tvoria takýmto spôsobom.“

Michal Mach prvý raz vystavoval pred dvadsiatimi rokmi. Ovplyvnil ho umelec Jozef Chrena z Moravského Svätého Jána. V roku 2011 sa začal serióznejšie venovať maľbe. Jeho učiteľom sa stal rakúsky umelec Georg Miciu, ktorý od svojho detstva žije v Argentíne, konkrétne v Patagónii.

Georg Miciu sa spolu s rodičmi presťahoval do južnej Ameriky ako trojročný, v roku 1949 – keďže jeho rodičia nechceli ostať na kontinente zničenom druhou svetovou vojnou. Georg sa venuje viacerým druhom umenia, hudbe, aj prekladom literatúry, no jeho doménou je maľba.

Sústredil okolo seba viacero žiakov a nasledovníkov. V roku 2013 uňho strávil istý čas aj Michal Mach. „Tri týždne sme boli na chate v horách, na pozemku, kde si Georg v tom čase plánoval postaviť dom. Vtedy som ešte Guida nepoznal. Prvý raz som sa o ňom dozvedel, keď Georg kontaktoval asi desať svojich žiakov z celého sveta – a požiadal ich, aby si s ním na pamiatku zamenili svoje obrazy. Už vtedy ma zaujali Guidove práce. Vysvitlo, že Guido žije len 50 kilometrov od mesta, v ktorom býva náš spoločný učiteľ Georg.“

Guido pri práci v teréne. Aj s modelkami.
Foto: Guido Ferrari



Party s Hollandom, nocľah v lese

Napokon sa Michal Mach a Guido Ferrari stretli až tento rok. Guido cestoval z Argentíny na Island, kde vystavoval svoje diela. O ceste z južnej Ameriky na sever Európy rozhodlo pozvanie, ale aj náhoda v podobe lacných akciových leteniek. Guido na Island spomína len v najlepšom: „Je tam nádherná príroda a tiež zaujímaví a veľmi šťastní ľudia. Prijali ma veľmi dobre – a páčilo sa mi, že tam cez leto panuje slnečné počasie, slnko tam svieti aj dvadsať hodín denne.“

Z Islandu Guido letel do Dánska, kde si kúpil bicykel a na ňom cestoval po Európe. Bol v Rakúsku, na Slovensku, ba aj v Paríži, kde mal takisto výstavu a predal pár svojich obrazov. Prespával tu v lesíku, čo prinášalo veľmi neobvyklé situácie: Zúčastnil sa na party, kde od neho niekto kúpil dva obrazy a na ktorej sa stretol aj s bývalým prezidentom Francoise Hollandom – a potom zasa išiel nocovať do svojho lesíka. Obrazy prenášal na bicykli a keď nocoval vonku a napríklad začalo pršať, snažil sa ich ukryť pod prístrešok, aby sa nepoškodili, čo sa nie vždy podarilo. V priebehu roka mal Giudo v Európe šesť výstav. A namaľoval 60 obrazov.

Presne takto by ste si predstavili umelca v Paríži.
Foto: Guido Ferrari


Vystavujú kúsok od Viedne

„Cestujem preto, aby som mohol maľovať,“ odpovedá Guido Ferrari na otázku, či je viac maliar alebo cestovateľ. Počas ciest v Rakúsku ho stretla novinárka, ktorá s ním urobila rozhovor – vyšiel o ňom článok v miestnych novinách.

Na jeho základe galeristka Ursula Fischer z mestečka Neulenbach navrhla, aby tu Guido Ferrari a Michal Mach usporiadali spoločnú výstavu. Ponúkla im priestory vo svojej galérii – Galerie Am Lieglweg – ktorá sídli v honosnej 120-ročnej secesnej vile.

Samotný Neulenbach má vyše 7000 obyvateľov a kto by sa na výstavu chcel prísť pozrieť – nachádza sa asi 30 kilometrov na západ od Viedne.

Spoločné aktivity umelcov sa však nedeľnou vernisážou nekončia. „Budúci rok sa vrátim na Slovensko, keďže plánujeme ďalšiu výstavu v Rakúsku,“ povedal argentínsky maliar Guido Ferrari.