Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Verejnosť žiada čo najväčšiu transparentnosť nového Fondu pre umenie

Marek Maďarič Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo momentálne pracuje na prvej verzii zákona, ktorý by mal byť predložený na rokovanie vlády do konca tohto roka.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Verejnosť požaduje, aby činnosť nového Fondu pre umenie bola čo najviac transparentná. Ide o hlavné pripomienky, ktoré prišli ministerstvu kultúry ku koncepcii zverejnenej na jeho stránke.

Celkovo ich počas mája a júna zaslalo deväť organizácií a 10 individuálnych osôb. "Všetci uvítali tento reformný krok a považujú ho za mimoriadne pozitívny pre oblasť umenia a kultúry na Slovensku," priblížil pre TASR hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Ďalšie pripomienky sa týkali spôsobu voľby orgánov Fondu a odborných komisií. Väčšia časť z nich riešila otázky operatívneho fungovania po jeho založení. Rezonovali najmä otázky viacročných a periodických grantov či efektívneho časového harmonogramu výziev a znižovania administratívnej náročnosti pre žiadateľov.

"Charakter pripomienok nasvedčuje tomu, že vytvorenie samostatného Fondu je dôležitým a kultúrnou obcou očakávaným reformným krokom v oblasti kultúry," dodal Bednár.

Ministerstvo momentálne pracuje na prvej verzii zákona, ktorý by mal byť predložený na rokovanie vlády do konca tohto roka.

Transformácia grantového systému na nezávislý fond je jednou z kľúčových agend rezortu. Priniesť má zásadný rozvoj do financovania a správy kultúry na Slovensku, a to predovšetkým jej neštátnej časti. Fond zaručí oddelenie politického a odborného rozhodovania pri udeľovaní grantov. Prinesie ich jednoduchší a efektívnejší manažment a zvýši objem financií na kultúrne projekty.

Zo súčasných ôsmich dotačných programov budú pod fond patriť programy Umenie, Kultúrne poukazy a časť Pro Slovakia. Prispievať sa tak z neho bude na projekty zamerané na živé umenie a tvorbu. Oblasť podpory hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva zatiaľ ostane pod priamou gesciou ministerstva.

Pôjde o verejnoprávnu inštitúciu. Financovaná bude zo štátneho rozpočtu, ako aj z výnosov z hazardných hier a lotérií získaných prostredníctvom Národnej lotériovej spoločnosti. Počíta sa však aj s ďalšími doplnkovými zdrojmi, ako sú rôzne partnerstvá či dobrovoľné príspevky.