Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Slovenskom rozhlase odhalili bustu Nikola Teslu

Na snímke zľava veľvyslanec Srbskej republiky na Slovensku Momčil Babič a generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pózujú počas odhalenia busty významného srbského vedca Nikolu Teslu vo vestibule Slovenského rozhlasu, 22. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vedec, inovátor a tvorca budúcnosti Nikola Tesla (1856 - 1943) sa okrem iných najviac zaslúžil o vynález prvého masovokomunikačného produktu - rádia.

Bratislava 23. januára (TASR) - Galériu Slovenského rozhlasu v Bratislave zdobí od stredy 22. januára busta Nikolu Teslu. Podobizeň srbského vynálezcu a vedca odhalili na podujatí, ktoré zorganizoval Spolok Srbov na Slovensku v spolupráci so Srbským kultúrno-informačným centrom. Záštitu nad podujatím prevzala ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) a srbské veľvyslanectvo na Slovensku.

"Vzdávame hold jednému z najväčších, ak nie tomu najväčšiemu vynálezcovi, vedcovi, inovátorovi a humanistovi všetkých čias," uviedol v príhovore Stane Ribič, predseda Spolku Srbov na Slovensku, ktorý Teslu označil tiež za vizionára: "Ponúkol nám súčasnosť a svojou existenciou obdaril celé ľudstvo, poskytol nám príležitosť, aby sme jeho vynálezy využívali v prospech všetkých nás. Jeden z najväčších vynálezcov, ktorý, bohužiaľ, bol najmenej uznaný, a pritom bol vlastníkom viac ako 700 objavov."

Vedec, inovátor a tvorca budúcnosti Nikola Tesla (1856 - 1943) sa okrem iných najviac zaslúžil o vynález prvého masovokomunikačného produktu - rádia. "Teslove busty sa nachádzajú práve v rozhlasových budovách v Prahe, Budapešti, Novom Sade a Belehrade," poznamenal Ribič a ďalej zdôvodnil inštaláciu pamätnej busty svetového vynálezcu aj v bratislavskom rozhlase: "Nobelovu cenu za vynález rádia dostal Marconi, ale už menej známe je, že najvyšší súd USA v roku 1943, bezprostredne po Teslovej smrti, rozhodol, že rádio vynašiel Tesla a Marconi len využil Teslove patenty a technológiu."

Bustu vytvoril srbský sochár Djordje Lazič Čapša zo Sriemských Karloviec, medzi ktorého diela patrí aj busta srbského básnika Jovana Jovanoviča Zmaja či Samuela Zocha v Modre. Bustu Nikola Teslu vo veľkosti 73 centimetrov odliali v zlievarni Stanišič.

"Som nesmierne rád, že dnes splatíme dlh, ktorý máme voči géniovi ľudstva. Je to aj dôkaz toho, že malé národy ako Srbi a Slováci raz za čas vygenerujú osobnosť, ktorá ovplyvní dianie na celom svete," prihovoril sa prítomným na slávnostnom akte generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a pripomenul slávne mená z histórie ako Štúr, Karadžič, Tesla, Murgaš či známych športovcov tenistu Novaka Djokoviča, ktorého trénuje Slovák Marián Vajda, a cyklistu Petra Sagana. K umiestneniu Teslovej busty v priestoroch rozhlasovej galérie poznamenal: "Návštevníci kultúrnych podujatí si budú pripomínať, kto im dal ten zázrak, bez ktorého by sa dnes nepohlo vôbec nič. Je dobré, že Tesla prichádza bližšie k ľuďom, lebo je to aj znak toho, že ľudská tvorivosť je naozaj nekonečná."

Na odhalení busty sa zúčastnil aj veľvyslanec Srbskej republiky v SR Momčilo Babič. Povedal, že Tesla je podľa presvedčenia väčšiny srbských občanov najvýznamnejším Srbom v dejinách, rovnako ako je Milan Rastislav Štefánik najvýznamnejším Slovákom: "Preto aj letiská v našich dvoch hlavných mestách nesú ich mená. Obidvaja majú tiež ulice pomenované podľa nich, pričom by na verejných priestranstvách títo velikáni mali v budúcnosti mať riadne pamätníky, na tom popracujú naše vlády a hlavné mestá."