Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Kodani otvorili expozíciu slovenských hendikepovaných umelcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súčasťou expozície v knižnici v kodanskej mestskej časti Bagsvard je 13 umeleckých fotografií z tvorby mentálne postihnutých fotografov.

Bratislava/Kodaň 20. októbra (TASR) - V knižnici v dánskej Kodani v septembri otvorili stálu expozíciu umenia hendikepovaných umelcov zo Slovenska. TASR o tom informoval predseda neziskovej organizácie (NO) Slovenská agentúra na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpád Beník.

Súčasťou expozície v knižnici v kodanskej mestskej časti Bagsvard je 13 umeleckých fotografií z tvorby mentálne postihnutých fotografov z Domova sociálnych služieb Domko Košice a 12 diel drevorezbára Ondreja Šufliarskeho zo Starej Huty, ktorý v minulosti prekonal štyri mozgové príhody a bol ochrnutý na ľavú ruku. „Jeho diela vzbudili veľký záujem zo strany návštevníkov knižnice,“ uviedol Beník. „V súčasnosti rokujeme o možnosti rozšírenia expozície, keďže na Slovensku je veľký záujem o prezentáciu v Kodani. Naša organizácia zabezpečuje svojpomocne kompletný systém výstavy, inštaláciu a prevoz diel v rámci technického zabezpečenia,“ hovorí. NO podľa neho chce dať umelecký priestor hendikepovaným umelcom a sociálnym organizáciám na Slovensku, aby sa mohli aj takouto formou prezentovať v zahraničí. V novembri stálu expozíciu umenia slovenských hendikepovaných umelcov otvoria vernisážou.

V septembri vystavovali hendikepovaní umelci svoje diela na Veľvyslanectve Slovenskej republiky (SR) v Kodani pri príležitosti osláv Dňa Ústavy SR.