Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V edícii Opus 100 vychádzajú ďalšie albumy slovenských interpretov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Opus mapuje slovenskú hudbu všetkých žánrov. Tentoraz vychádzajú disky s prvkami populárnej, vážnej aj ľudovej hudby.

Bratislava 25. októbra (TASR) – V edícii Opus 100, ktorá mapuje slovenskú hudobnú scénu vo všetkých žánroch, vychádzajú albumy ďalších slovenských interpretov – skladateľov Juraja Hatríka a Ilju Zeljenku (edičné číslo 45), klaviristov Mariána Lapšanského a Petra Toperczera (46), Živého odkazu našej hudby (47), známeho hudobníka Laca Lučeniča (48), skupiny Lojzo (49), Slovenskej filharmónie (50), skupín Vidiek (edičné číslo 51) a Metalinda (52), speváčky Jany Kocianovej (53), skupín Gattch a Modrý Efekt (54), speváka Dušana Grúňa (55) a dvojkompilácie Rinalda Oláha a Farkašovcov. Na dnešnom stretnutí s médiami ich prezentovalo vydavateľstvo Forza Music. Fanúšik slovenskej hudobnej scény tak dostáva ďalšie diela slovenskej populárnej, vážnej aj ľudovej hudby, pričom viaceré z nich vychádzajú na kompaktných diskoch prvýkrát.

V jednej z piatich kategórií edície Opus 100 vychádzajú aj diela vážnej hudby v podaní známych slovenských interpretov. Jeden z dvojalbumov, pod edičným číslom 46, ponúka aj nahrávky dvoch slovenských medzinárodne uznávaných klaviristov Mariána Lapšanského a Petra Toperczera. Sú nimi diela skladateľov Ludwiga van Beethovena, Sergeja Rachmaninova a Sergeja Prokofieva.

Edíciu Opus 100 s uznaním hodnotí aj klavirista Marián Lapšanský, dnešný generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie. „Často mi bolo ľúto, že veľmi dobré nahrávky už pomaly upadajú do zabudnutia. Pritom sú to nahrávky, ktoré sú veľmi cenné, dokumentujú interpretačnú úroveň slovenskej hudobnej scény v celej jej šírke. Tá úroveň je aj z dnešného pohľadu viac než pozoruhodná. A ako interpret som, samozrejme, šťastný, že priamo som účastný, že som na jednom albume s mojím celoživotným priateľom aj vzorom Petrom Toperczerom. Tak isto sa teším, že Slovenská filharmónia má možnosť prezentovať nahrávky, ktoré vznikli pod taktovkou dnes už legendárnych dirigentov Zdeňka Košlera alebo Libora Peška. To je druhá edícia, ktorú robíme v spolupráci s Opusom, edícia Poklady Slovenskej filharmónie,“ povedal na stretnutí pre TASR Marián Lapšanský. To, že o nahrávky Slovenskej filharmónie je aj vo svete veľký záujem, dokumentuje skutočnosť, že na turné v Japonsku predali po koncertoch viac ako 600 cédečiek.

Vyjdú aj nezohnateľné albumy lenivého Vidieku

V edícii vychádzajú aj dnes už nezohnateľné albumy Vidiek z roku 1994 a Tri štyry z roku 1997 skupiny Vidiek, ktorej nezameniteľným lídrom je spevák Janko Kuric. Na albumoch si fanúšik nájde aj známe hity Rudy & Hilda, Anglická, Vidiečan, Nie je to ľahké či Keď je sedem ráno, zapnem rádio. O skupine Vidiek sa s trochou nadsádzky hovorí, že je najlenivejšou vo vydávaní nových albumov. „Je to dobrá voľba, hrávame veľa koncertov a ťažíme aj z týchto dvoch albumov. Bolo to také zvláštne, prišli sme do Opusu a vtedajší riaditeľ nám nechcel umožniť nahrávanie, ale akosi napriek jeho nesúhlasu sa nám podarilo nahrať album. Bolo to príjemné, boli sme mladí a chtiví. Dobre sa pamätám, keď sme sa počuli z rádia, bolo to na zabíjačke, s bubeníkom sme miešali oškvarky v kotle, a z rádia hrala pesnička Vidiečan, to bol náš odraz skupiny Vidiek do sveta šoubiznisu,“ dodal pre TASR Janko Kuric.

„Veľmi nás teší, že aj naše albumy Metalinda a Láska holých prenáša vychádzajú v tejto edícii. Dodnes si na koncertoch zaspievajú naše známe pesničky, Ján Amos Džínový je dnes skoro našou hymnou. Novinkou je, že máme nového speváka, volá sa Jaro, má podobný hlas ako pred ním Palo Drapák,“ doplnil pre TASR líder kapely Metalinda gitarista Peter Sámel.