Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V bratislavských Klariskách vystavuje maliar Jiří Načeradský

Jiří Načeradský so štetcom narába radikálne, bez zaváhania, z plátien sršia rozhorúčené farby, humor, energia, symbolika, irónia, sebavedomie.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Prierezom takmer polstoročnej tvorby českého maliara Jiřího Načeradského je výstava v bratislavských Klariskách pod názvom Piaty živel. Po menšej prezentácii jeho tvorby v bývalej galérii Kleibl v roku 1991 je to iba druhá výstava obrazov českého umelca nielen v hlavnom meste, ale vôbec na Slovensku.

"Jiřího Načeradského považujem za jazdca, ktorý unikol hlavnému peletónu českých maliarov a tento náskok si už roky bezpečne udržuje. So štetcom narába radikálne, bez zaváhania, z plátien sršia rozhorúčené farby, humor, energia, symbolika, irónia, sebavedomie. Roky obdivujem jeho tvorbu, v ktorej dominuje ľudská figúra, často groteskne deformovaná, až sarkastická erotika," povedal na utorkovej (9.10.) vernisáži zberateľ umenia Ivan Melicherčík, ktorý predstavuje verejnosti všetkých 38 obrazov z vlastnej zbierky.

Podľa Melicherčíka je Načeradský nestor súčasnej českej maľby a žijúcou legendou českého umenia. Maľovanie je jeho život a droga zároveň. "Vážim si tohto dílera, pretože maliar je pre zberateľa tiež drogou. Jeho obrazy sú pýchou mojej zbierky. Sú plodom piateho živlu zvaného Jiří Načeradský," dodal Melicherčík.

Najstaršie dielo s názvom Obraz je z roku 1966. Maľby Tanec, Kumpáni, Ruženka, Veselá, Kudlanka, Žena, Požárnice, Hádka potvrdzujú dominantné postavy na celej ploche závesných diel. Ľudské figúry sú aj na obrazoch Nebezpečný červen, Opus, Džungle či Jaro.

Výstavu pripravilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko s Ivanom Melicherčíkom. S Načeradského tvorbou sa možno zoznámiť do 28. októbra. Výstava je otvorená denne, okrem pondelka od 12. do 18. hodiny.