Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Úspešný muzikál Bedári prichádza na Slovensko

Trojrozmerné kulisy boli vyrobené vo filmových ateliéroch na Barrandove. Výpravnosť inscenácie podporia aj pôsobivé projekcie a viac ako 500 dobových kostýmov.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Na Slovensko prichádza jeden z najúspešnejších muzikálov všetkých čias. Les Misérables (Bedári) bol uvedený vo viac ako 50 svetových metropolách, dnes večer sa k nim pripojí aj slovenská. Od parížskej premiéry v roku 1980, cez zlomovú premiéru v Londýne a na Broadwayi, kde bol nominovaný na 12 cien Tony.

Londýnska inscenácia Les Misérables je najdlhšie uvádzaným muzikálom v histórii hudobného divadla. O zápis do Guinnessovej knihy rekordov sa postaralo 16 produkcií tohto titulu uvádzaných súčasne po celom svete. Bedárov videlo 55 miliónov divákov v 39 krajinách sveta. Limitovaný počet predstavení muzikálu Les Misérables má dnes večer premiéru v bratislavskom Istropolise. Priaznivci muzikálu ho majú možnosť vidieť v Bratislave do 5. decembra.

Trojrozmerné kulisy boli vyrobené vo filmových ateliéroch na Barrandove. Výpravnosť inscenácie podporia aj pôsobivé projekcie a viac ako 500 dobových kostýmov. Prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou predstavenia je 32-členný živý orchester. Slovenskí diváci majú možnosť vidieť muzikál, ktorý spĺňa najnáročnejšie kritériá muzikálových produkcií na Broadwayi a vyvoláva nadšenie divákov.

Producentmi predstavení na Slovensku sú Městské Divadlo Brno a spoločnosť Istroproduction. Autormi muzikálu sú Alain Boublil a Claude-Michel Schönberg, texty preložil Zdeněk Borovec, hudobne naštudoval muzikál Jiří Petrdlík, režisérom je Stanislav Moša.

TASR informovala Miriam Andrisová zo spoločnosti Istroproduction.