Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V USA vydali Nabokovovu Lolitu pred 55 rokmi

Foto: theworldsgreatbooks.com

Lolita patrí k najvýznamnejším románom 20. storočia a po prvý raz vyšiel vo Francúzsku v roku 1955.

New York/Bratislava 18. augusta (TASR) - Američania zažili pred 55 rokmi - 18. augusta 1958 - kultúrny šok. Vydavateľstvo G.P. Putnam’s Sons v New Yorku vydalo román ruského spisovateľa Vladimira Nabokova s názvom Lolita.

Prudérna Amerika tému vzťahu zrelého muža k jeho mladučkej nevlastnej dcére dlho odmietala. Cestu k vydaniu románu pripravila nadšená recenzia anglického spisovateľa Grahama Greena. Napriek Greenovmu odporúčaniu vyvolalo vydanie Nabokovho diela škandál.

Lolita patrí k najvýznamnejším románom 20. storočia a po prvý raz vyšiel vo Francúzsku v roku 1955. Spisovateľ vyrozprával v knihe životný príbeh literárneho vedca Humberta Humberta, ktorý sa po nevydarenom manželstve dostane do USA, kde pôsobí ako docent francúzskej literatúry v New Yorku. V dôsledku psychických problémov sa presťahuje do malého mestečka Ramsdale v Novom Anglicku. Nájde si ubytovanie a zoznamuje sa s dcérou svojej domácej Charlotte Hazeovej - 12-ročnou Dolores, ktorú doma volajú Lolo alebo Lolita.

Dospelého muža mladučké dievčatko s tušeným pôvabom ženy očarí. Aby mohol byť v Lolitinej blízkosti, ožení sa Humbert s jej matkou, po tragickej smrti Charlotte začína s Lolitou cestovať po USA. Napriek všetkým "šteklivým" náznakom ich vzťah nikdy neprekročí istú "zakázanú" hranicu a Dolores od Humberta utečie so svojím kamarátom Quiltym. Keď Humbert po rokoch Lolitu vypátra a dozvie sa, kto jej pri úteku pomohol, Quiltyho zavraždí. Dostane sa do väzenia, kde čaká na súdny proces. Ešte pred rozhodnutím súdu však umiera na infarkt.

Román Lolita začal Nabokov písať v roku 1939 v Paríži (Francúzsko) a dokončil ho v oregonskom Ashlande (USA) na jar roku 1954. Mnohí kritici označili dielo za pornografiu. Samotný spisovateľ o tom napísal: "Isté kompozičné postupy z úvodu Lolity (napríklad Humbertov Denník) vnukli podaktorým z jej prvých čitateľov mylnú predstavu, že pôjde o obscénnu knihu. Očakávali narastajúcu sériu erotických výjavov, keď prestali, prestali čítať aj oni a cítili sa zunovaní a oklamaní".

Vladimir Vladimirovič Nabokov (1899-1977) pochádzal zo zámožnej aristokratickej ruskej rodiny, ktorá od roku 1919 žila v zahraničí (Nemecko, Československo). Po roku 1937 so svojou rodinou utiekol do USA. Po rusky písal pod pseudonymom Sirin prózy Mášenka, Lužinova obrana, Smiech v tme, Pozvanie na popravu, Talent. Po anglicky napísal psychologické a experimentálne romány, z ktorých najznámejším sa stala práve Lolita. Román zabezpečil Nabokovovi celosvetovú popularitu, dočkal sa sfilmovania, no zatienil jeho ostatnú tvorbu.