Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Tvorcovia filmu Tancuj Matylda:Nie je primárne o Alzheimerovej chorobe

Na archívnej snímke scenáristka a producentka Nataša Slavíková počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii česko-slovenského filmu Tancuj Matylda v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Je to príbeh rodiny, do ktorej zasiahne Alzheimerova choroba a každého z tej rodiny nejakým spôsobom premení, povedala pre TASR producentka Nataša Slavíková.

Bratislava 23. februára (TASR) - Po úspechu v českých kinách vstúpil vo štvrtok (22. 2.) do slovenskej kinodistribúcie film Tancuj Matylda. Príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou divákom ukáže, čo všetko môže rodina stratiť, ale paradoxne aj získať pri starostlivosti o chorého blízkeho. V česko-slovenskej snímke režiséra a spoluscenáristu Petra Slavíka účinkujú v hlavných úlohách Karel Roden a Regina Rázlová.

"Herecké spojenie Karla Rodena a Reginy Rázlovej nebolo naším primárnym cieľom," hovorí Slavík. "Prvoradé je, do akej miery herec zodpovedá vašej predstave o postave, ktorú má hrať. A to obaja splnili dokonale. Pre nás bolo dôležité, že ich náš scenár okamžite oslovil a že našu ponuku prijali," komentoval obsadenie Slavík, ktorý sa pod scenár filmu podpísal spolu so svojou manželkou, producentkou Natašou Slavíkovou. Tá pri písaní scenára využila vlastné skúsenosti s opatrovaním matky trpiacej Alzheimerovou chorobou.

"Je to príbeh rodiny, do ktorej zasiahne Alzheimerova choroba a každého z tej rodiny nejakým spôsobom premení," povedala pre TASR Slavíková. Tvorcovia priznávajú, že mnohé situácie, ktoré diváci vo filme uvidia, sa stali, avšak nielen im. Na túto tému nakrútili pre Českú televíziu dokument Život s Alzheimerom, kde mapovali príbehy rodín, ktoré tiež riešili problém s degeneratívnym ochorením. Aj zážitky a situácie týchto rodín sa do scenára dostali.

Autori filmu nechceli moralizovať a tvrdiť, že zveriť chorého človeka do ústavnej starostlivosti znamená zlyhanie. "Takáto životná situácia je mimoriadne zložitá a neexistuje na ňu univerzálny návod ani riešenie. Náš film nie je primárne o Alzheimerovej chorobe, tá pôsobí len ako katalyzátor, ako moment, ktorý núti postavy prehodnotiť svoje životné priority a konfrontuje ich s nutnosťou voľby," vysvetľuje režisér filmu rozprávajúceho o vzťahoch v nie veľmi funkčnej rodine, ktorej život osudovo ovplyvní choroba. "Tým, že sa s ňou jednotlivé postavy musia vyrovnať, majú možnosť nájsť cestu nielen k druhým, ale aj k sebe samým," dodáva Slavík.

Tvorcovia filmu nikoho neodsudzujú, chápu, že každý má iné východiskové podmienky pri starostlivosti o chorého príbuzného. Práve tento odlišný pohľad na starostlivosť o pacientov s Alzheimerovou chorobou zosobňuje vo filme Karlova priateľka Lucie, ktorú hrá slovenská herečka Zuzana Kanócz.