Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Meky Žbirka uviedol svoj narodeninový koncert Happy Birthday

Legenda slovenskej populárnej hudby Meky Žbirka oslávil svoje šesťdesiate narodeniny koncertom 5. decembra 2012 aj v bratislavskej Slovnaft aréne. Vystúpil so symfonickým orchestrom Moravská filharmonie Olomouc, pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský Paul McCartney oslávil 21. októbra 60. narodeniny.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Skutočne elegantný a ojedinelý mikulášsky darček priviezol do Bratislavy v stredu večer (5.12.) spevák, skladateľ a hudobník Miro Žbirka.

Slovenský Paul McCartney, ktorý 21. októbra oslávil 60. narodeniny, uviedol na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu svoj narodeninový koncert s názvom Happy Birthday.

Osemtisíc párov rúk v zaplnenom hľadisku dostalo počas takmer trojhodinového koncertu riadne zabrať, pozadu neostalo ani osemtisíc hlasiviek, či už spevákových vrstovníkov, ale aj mladších ročníkov. Žbirka - ktorému skoro nik nepovie už desiatky rokov inak ako Meky - hral, spieval, moderoval a hlavne zabával hľadisko arény.

Prvý standing ovation dostal už pri príchode na pódium, keď divákov pred ním "zahriali" prví hostia koncertu – skupina The Backwards zmesou slávnych beatlesáckych pesničiek.

Na snímke vľavo Meky Žbirka so svojim hosťom Janou Kirschner (druhá zľava).
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Koncert je dlhý, pretože máme veľa hitov," bol jeden z Mekyho bonmotov. Mal pravdu, z pódia útočil na divákov hit za hitom. Už prvá pesnička Ako obrázok z jeho prvého sólového albumu Doktor sen (1980) naladila auditórium, ktoré by určite na prvýkrát neverilo, že tento hit má už 32 rokov. Podobne pri druhej skladbe Dr. Jakyll a Mr. Hyde z albumu Chlapec z ulice, ktorý je o šesť rokov mladší.

Prvým hosťom bol spoluhráč zo skupiny Modus Janko Lehotský. Je jasné, že zahral hit Veľký sen mora. Po ňom prišla na pódium speváčka Jana Kirschner, spolu s Mekym zaspievali duet Oh Me, Oh My, ktorú Žbirka zložil na druhý album speváčky V cudzom meste (2000). Janka potom pridala ešte svoj veľký hit Na čiernom koni.

Meky pozval viacero hostí

Na snímke vľavo Meky Žbirka so svojím hosťom Jánom Lehotským (vpravo).
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Meky dal ďalší Možno sa ti zdá (1991) a potom pozval ďalšieho hosťa Davida Kollera, člena dnes už neexistujúcej skupiny Lucie, ktorý produkoval Žbirkov album Meky (1997). David sa blysol dvoma piesňami Sex je náš a Chci zas v tobě spát. Štvrtým hosťom rockovej časti koncertu bol Mekyho dlhoročný priateľ a spolupracovník Laco Lučenič.

Spolu s ním a so sprievodnou kapelou dali tri hity zo spoločnej éry 22 dní, Poraď si sám, obe z albumu Nemoderný chalan (1984), a Biely kvet z druhého albumu Sezónne lásky (1982). Lučenič potvrdil povesť výborného muzikanta, pri každej z trojice piesní použil inú gitaru, medzi nimi aj obľúbenú americkú značky Rickenbacker.

Druhá časť koncertu patrila hitom v symfonickom aranžmáne. Pod taktovkou dirigenta Adriana Kokoša a v sprievode Moravskej filharmónie Olomouc. Balada o poľných vtákoch, Jesenná láska, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Medley (zložené z piesní V slepých uličkách, Nechodí, Katka a Prvá), Miliónkrát a na záver "tuzemského" setu aj megahit Co bolí, to přebolí z Modrého albumu (2001) so speváčkou Marthou.

Záver bol beatlesácky

Ani nie je potrebné dodávať, že celý koncert mal Meky hlasovú podporu hľadiska, v ktorom sa asi nenašiel nik, kto by texty týchto známych piesní nepoznal. Záver bol beatlesácky v podobe hitov All You Need Is Love (1967) a Hey Jude (1968). V rodnom meste nemohol odísť spevák bez prídavku. Boli dva, Atlantída a Mám rád. Pri tej druhej už hľadisko spievalo a hlavne tlieskalo "postojačky".

Legenda slovenskej populárnej hudby Meky Žbirka oslávil svoje šesťdesiate narodeniny koncertom 5. decembra 2012 aj v bratislavskej Slovnaft aréne. Vystúpil so symfonickým orchestrom Moravská filharmonie Olomouc, pod vedením dirigenta Adriána Kokoša.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Skvelé, výborné, nádherné a podobné prívlastky dostával narodeninový koncert z úst divákov pri odchode zo zimného štadióna. Atmosféra v hľadisku arény bola podobná, ako keby Slovan vyhrával v KHL nad CSKA Moskva. Však to Meky aj potvrdil slovami "mám pocit, že som dal gól". K úspechu večera prispela aj skupina Backwards, známa ako interpret piesní skupiny Beatles. A tak ešte pred Žbirkom si aréna zaspomínala na 60. roky pri skladbách Twist & Shout, All My Loving, Roll Over Beethoven, I Saw Her Standing There, Please Please Me, From Me To You, She Loves You, I Want To Hold Your Hand a Help. Bol to výborný nápad začínať hitmi slávnej kapely, najmä keď je známe, že Meky je veľkým fanúšikom skupiny Beatles.

"Bolo to asi aj na mne vidieť, že to bola pre nás pre všetkých a najmä pre mňa trocha iná vec. Nebol to bežný koncert, nebolo to len o profesionálnom výkone, boli tam emócie iného druhu. To mi všetko chodilo po rozume a trochu aj menilo môj scenár, čo som hovoril. Všeličo ma napadalo, ani som si neuvedomil, že to trvalo celé asi tri hodiny, mne to strašne rýchlo ubehlo. Úžasný zážitok, ale som rád, že to mám za sebou, pretože všeličo sa môže prihodiť. Dnes sme nemali smolu, všetko to krásne išlo, šťastie praje pripraveným a my sme aj boli pripravení," povedal s úsmevom po skončení koncertu Žbirka pre TASR.