Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Tak aj Meky má šesťdesiat, čuduje sa Kamil Peteraj

Miro Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolu s fanúšikmi oslávi Miro Žbirka jubileum na dvojici špeciálnych koncertov Miro Žbirka Happy Birthday 8. novembra v pražskej O2 Aréne a 5. decembra na bratislavskom Zimnom štaióne Ondreja Nepelu.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Tak aj Meky má šesťdesiat? Pýta sa a zároveň odpovedá básnik a textár Kamil Peteraj, dlhoročný blízky spolupracovník Mira Žbirku, ktorý práve dnes oslavuje životné jubileum.

Z Peterajovho pera sú texty Žbirkových hitov V slepých uličkách, Balada o poľných vtákoch z albumu Doktor sen, úspešných „lýroviek“ Atlantída a Nechodí, či hitov Nespáľme to krásne v nás a Co bolí, to přebolí z Modrého albumu.

„Priznám sa, pri ňom mi to akosi nesedí. Celkom iste je svojim myslením oveľa, oveľa mladší a ako ho poznám, bude brať cirkus okolo jubilanta veľmi zdržanlivo. Mne sa na ňom páčilo viac vecí, možno najviac tvorivá chémia, pretože kedysi sa nám podarilo napísať spoločne niekoľko veľkých hitov, ba možno až megahitov. Ale páčia sa mi na ňom také veci ako vytrvalé duchovné spojenie s tým najlepším, čo priniesli Beatles, jeho skvelá melodická invencia, ale aj to, ako rozumne vie plávať v čoraz bláznivejších vlnách showbiznisu. Meky je trvalka. Je to nadgeneračná osobnosť, má fanúšikov od päť do 90 a stále im má čo povedať. Nehrá sa na kráľa, fanfaróna, čo sa rockovým hviezdam stáva, má skvelý humor, nadhľad a odstup. Právom sa môže obzrieť za seba, na svoju vysoko použiteľnú minulosť, ale zároveň má na čom stavať aj ďalej. Želám mu ďalšie skvelé nápady a hlavne ten prístup chalana, na ktorom sa akoby nepodpisoval čas,“ povedal pre TASR na adresu jubilanta Kamil Peteraj.

Spevák Miroslav Žbirka s manželkou Kateřinou, archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok
Manželka Katka pomohla Mirovi splniť veľký sen, ktorým bolo nahrávanie piesní Love Shines a In The Sun v slávnom londýnskom štúdiu Abbey Road, kde nahrávali svoje albumy Beatles. Tie vychádzajú na singli s názvom Made in Abbey Road ako súčasť kolekcie Miro Žbirka Compete Box, ktorý ponúka 13 pôvodných albumov vo vinylových replikách a bonusový disk s raritami z jeho speváckej dráhy. Singel In The Sun už úspešne rotuje v rádiovom éteri a práve dnes má premiéru videoklip ku skladbe Love Shines, nakrútený dvorným režisérom Davidom Beránkom v štúdiách Abbey Road. Krst CD Boxu spojený s krstom knihy Co bolí to přebolí je naplánovaný na 25. októbra v pražskom Bontonlande a 14. novembra v bratislavskom Panta Rhei.

Spolu s fanúšikmi oslávi Žbirka svoje životné jubileum na dvojici špeciálnych koncertov Miro Žbirka Happy Birthday 8. novembra v pražskej O2 Aréne a 5. decembra na bratislavskom Zimnom štaióne Ondreja Nepelu. Sprevádzať ho okrem vlastnej kapely bude aj symfonický orchester, medzi hosťami koncertu bude aj skupina Backwards, ktorá venuje Mekymu koncertný set piesní legendárnych The Beatles.



„Želať k narodeninám si môžem veľmi veľa vecí. Želám si, aby CD Box potešil fanúšikov. Želám si, aby to týmto výročím nekončilo. Som nažhavený ísť ďalej, želám si, aby mi to bolo umožnené, aby som bol zdravý, aby som mal nápady, aby toto jubileum bolo iba medzníkom na obzretie sa dozadu,“ dodal pre TASR dnešný jubilant.