Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Stého Igrica získala Judit Bárdos za výkon vo filme Dom

Judit Bárdos Foto: TASR/Pavel Neubauer

Posledný autobus a v poradí stého Igrica v histórii najstaršej slovenskej filmovej ceny si prevzala Judit Bárdos za herecký výkon vo filme Dom.

Bratislava 28. marca (TASR) – Ceny Igric, výročné národné ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v roku 2011 dnes udelili v bratislavskom kine Lumiére. V 23. ročníku získala cenu v kategórii hraná tvorba pre kiná Zuzana Liová za scenár a réžiu filmu Dom, Marek Poláček v kategórii filmovej a televíznej dokumentárnej tvorby za réžiu snímky Kláštorisko. V kategórii televízna dramatická tvorba podobne ako vlani ocenenie neudelili. Za animovanú tvorbu si cenu odniesli Martin Snopek a Ivana Laučíková za réžiu filmu Posledný autobus a v poradí stého Igrica v histórii najstaršej slovenskej filmovej ceny si prevzala Judit Bárdos za herecký výkon vo filme Dom. Ako uviedla pre TASR, veľmi sa tešila z toho, že si ju režisérka úspešnej snímky vybrala za hlavnú predstaviteľku.

"Bolo to prvé oslovenie, dovtedy som nič také nenakrúcala," priznala mladá herečka s tým, že s filmovou Evou má veľa spoločného. "Aj ja som taká trošku tvrdohlavá občas, v niečom možno aj cieľavedomá. Ešte sa mi veľmi páčilo, že Eva tam hrala na organ a ja som hrala na klavír. Celkovo sa mi veľmi páčil scenár, veľmi sa ma to dotklo," dodala Bárdos. Pre Liovej Dom je Igric tretím ocenením na Slovensku, snímka však rezonuje aj v zahraničí. "Veľmi dobre ho tam prijali, dokonca som mala pocit, že lepšie ako tu doma. Tá téma v tej svojej základnej línii je prenositeľná a to, že to má ešte nejaký slovenský kontext, je hodnota navyše," zhodnotila pre TASR ocenená filmárka.


Udelenie 18 tvorivých prémií

Porota udelila aj 18 tvorivých prémií. Tie získali Jakub Kroner za réžiu filmu Lóve, Ľubomír Slivka za scenár filmu eŠteBák, Stanislav Párnický za réžiu filmu Čerešňový chlapec, Laco Kraus za kameru filmu Výstrel navyše z cyklu Filmoviedky, Zuzana Piussi za réžiu dokumentu Nemoc tretej moci a filmársky tandem Matej Mináč a Patrik Pašš za scenár snímky Nickyho rodina. V kategórii animovaná tvorba si prémie prevzali Ivan Popovič a jeho syn Dávid za námet a scenár televízneho seriálu Mať tak o koliesko viac a Michal Haruštiak za réžiu filmu Pár milimetrov pod koreňom. Prémiu ďalej dostali Jakub Gogál za postavu Tomáša vo filme Lóve a Ján Mižigár za postavu Adama vo filme Cigán, Ľuba Koľová za réžiu filmu Pieseň pre mamu, Peter Hledík za réžiu GEN.sk - Vladimír Popovič, Peter Kováč za réžiu filmu Slameníkové zeme, Peter Budinský za réžiu filmu tWINs, Pavol Barabáš za 22-dielnu DVD kolekciu Grand Prix Pavla Barabáša, Marián Brázda za dramaturgiu a časopis DVD edície Slovenský film 40. - 50. rokov. Za audiovizuálnu teóriu a kritiku si prémie prevzali Pavel Branko za knihu Proti prúdu a editor časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch.


Rekordný počet súťažných filmov

Do súťaže zaslali tvorcovia rekordný počet diel v histórii udeľovania Igricov - spolu 86. Filmy hodnotila porota v zložení Peter Glocko (predseda), Peter Michalovič, František Kovár, Kateřina Javorská, Juraj Lihosit, Vanda Raýmanová a Štefan Vraštiak. "Bol to výnimočný rok, bolo čo hodnotiť, pokiaľ ide aj o filmy pre kiná. Ten rekordný záujem, tých 86 prihlášok, je neuveriteľný, bol to veľmi úspešný rok slovenskej kinematografie," konštatoval pre TASR filmový historik Štefan Vraštiak, ktorý sa organizovaniu Igricov venuje už desať rokov. Symbolom ceny je soška Igric od akademickej sochárky Erny Masarovičovej. Ocenenie dotuje Literárny fond finančnou odmenou vo výške 2000 eur, tvorivé prémie sumou 700 eur.


Vyhlásenie súťaže Ceny slovenskej filmovej kritiky

Počas podujatia vyhlásili i víťazov 20. ročníka súťaže Ceny slovenskej filmovej kritiky. V kategórii slovenský dlhometrážny (aj koprodukčný) hraný film opäť uspela snímka Dom, u kritikov zabodoval aj dokument Nickyho rodina. Ocenenie si odniesol i filmový kritik a publicista Miloš Ščepka (FilmPress). V kategórii najlepší zahraničný film v slovenských kinách v roku 2011 zvíťazila ex aequo snímka Kráľova reč (r. Tom Hooper) a Melancholia (r. Lars von Trier).

Cenu slovenských filmových novinárov získala distribučná spoločnosť Tatrafilm a ASFK, ktoré uviedli do slovenských kín v roku 2011 najlepšie zahraničné filmy, ďalej editor časopisu Kino Ikon Martin Kaňuch (15. výročie vydávania časopisu), Pavel Branko za Proti prúdu (kniha vyšla pri príležitosti 90. výročia narodenia autora) a kolektív tvorcov šesťdielneho seriálu Slovenské kino.

Igric je najstaršia filmová cena udeľovaná na Slovensku. Prvé Ceny Igric vyhlásili v roku 1967, ďalšie v rokoch 1968 a 1969. V roku 1970 bolo udeľovanie cien zakázané, obnovili ho v roku 1993.