Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvedie baletnú rozprávku Čarodejník z krajiny OZ

Na snímke zľava sólista baletu Viktor Mikulišin, sólistka baletu Shoko Yamada, riaditeľ baletu Štátneho divadla (ŠD) Košice Andrij Sukhanov, režisér Giorgio Madia a sólistka Nina Ravasová (postava Dorotky) na tlačovej konferenci k premiére baletnej rozprávky Čarodejník z krajiny OZ v balete ŠD Košice 27. novembra 2019. Foto: TASR František Iván

Rozprávka amerického spisovateľa Lymana Franka Bauma bola prvýkrát vydaná v roku 1900, diváci ju budú môcť vidieť ako tanečné divadlo.

Košice 27. novembra (TASR) – Inscenácia Čarodejník z krajiny Oz bude poslednou premiérou Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v tomto roku, zároveň pôjde o prvú premiéru baletu v jeho aktuálnej divadelnej sezóne. Košice budú po Berlíne druhým mestom, kde sa toto spracovanie svetoznámej rozprávky bude uvádzať. Ako na stredajšej tlačovej konferencii povedal riaditeľ baletu ŠDKE Andrii Sukhanov, ide o rodinný titul, pri ktorom sa zabavia všetky vekové kategórie.



Rozprávka amerického spisovateľa Lymana Franka Bauma bola prvýkrát vydaná v roku 1900, diváci ju budú môcť vidieť ako tanečné divadlo. "Je to príbeh o priateľstve, o malej Dorotke, ktorá sa dostane do zázračnej krajiny a hľadá cestu domov. Na nej stretáva rozprávkové bytosti, ako lev, strašiak alebo železný drevorubač. Idú spolu k Čarodejníkovi z krajiny Oz, aby im pomohol vrátiť sa domov," priblížil Suhkanov baletné spracovanie rozprávky.

"Obsahuje všetky veci, ktorá má rozprávka mať. Je dobrá, neagresívna - typ rozprávky, na ktorých sme vyrastali, ale so súčasnou estetickou nadstavbou. Myslím si, že nemá nič navyše a ani nič menej. Je to komplexné krásne výtvarné estetické poetické dielo," povedal pre TASR. Dodal, že predstavenie putovalo z Berlína do Košíc asi osem rokov.

Ako uviedol režisér a choreograf výpravnej inscenácie Giorgio Madia, po estetickej stránke ide o jednoduchý balet, no z technického hľadiska je inscenácia náročná. "Filozofia príbehu je jednoduchá: cesta je cieľ. S trochou srdca, rozumu a odvahy sa dá zvládnuť. Nezáleží na tom kde, najlepšie je doma," spresnil. Príbeh podľa neho žije svojou dynamikou a podstatné veci sú stále v pohybe.

V titulnej postave Dorotky uvidia diváci Natalyu Kushch, Ninu Ravasovú, Tetianu Lubskú a Vladu Shevchenko. "Páči sa mi všetko, aj charakter, aká je. Aj ja mám v sebe také to dieťa, ktoré sa chce prejaviť. Pre mňa to vôbec nie je ťažké, stále sa pri tom bavím aj s kolegami, zažívame veľa zábavy," povedala pre TASR Ravasová.

V postave Čarodejníka z krajiny Oz sa predstavia Mariano Covone, Kostiantyn Brandler a Aleksander Skopintsev. Strašiaka Strachopuda stvárnia Davide Covone, Mariano Covone, Marcell Medvecz a Plechového drevorubača Sergii Iegorov, Peter Rolik a Gennaro Sorbino. Úlohu Leva Bojka budú hrať Viktor Mikulišin, Gennaro Sorbino a Martin Bányai. V ďalších postavách sa predstavia sólisti a členovia zboru baletu ŠDKE.

Hudobným podkladom pre baletnú rozprávku sa stali skladby ruského skladateľa Dmitrija Šostakoviča.

Premiéra bude v piatok (29. 11.) o 19.00 h v Historickej budove ŠDKE.