Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria spustí plnú prevádzku 1. marca

Na snímke kurátori Slovenskej národnej galérie (SNG) zľava Bohdana Hromádková, Eva Kotláriková, Dušan Buran a Gabriela Kisová počas tlačovej konferencie na tému: Aktuality a plány na rok 2024 v Bratislave 8. februára 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vstupným zadarmo pre deti a mládež chce galéria podporovať vzdelávanie tejto vekovej skupiny a podporiť aj návštevy školských skupín

Bratislava 8. februára (TASR) - Otvorenie 14 výstavných projektov chystá na rok 2024 pre svojich návštevníkov Slovenská národná galéria (SNG). Plnú prevádzku, od utorka do nedele, spustí 1. marca. Informovalo o tom vedenie galérie na štvrtkovej tlačovej konferencii. Galéria sa vracia k pôvodným otváracím hodinám a avizuje upravený cenník vstupného. "Rozhodli sme sa podporovať niektoré cieľové skupiny, bezplatný vstup do galérie budú mať deti a mládež do 15 rokov," uviedla Bohdana Hromádková, riaditeľka úseku marketingu a komunikácie SNG.

Vstupným zadarmo pre deti a mládež chce galéria podporovať vzdelávanie tejto vekovej skupiny a podporiť aj návštevy školských skupín. Hromádková pripomenula, že SNG má už v plnej prevádzke kníhkupectvo a kaviareň, od 1. marca bude mať verejnosť prístup aj do galerijnej knižnice. "V prvom polroku plánujeme spustiť aj testovanie vernostného programu s názvom Bližšie k SNG, ktorý má podnietiť opakované návštevy jednotlivých skupín," priblížila plány SNG, ktorú v uplynulom roku navštívilo v skrátenom režime, od štvrtka do nedele, 134.685 ľudí.



Tento rok má SNG v pláne ponúknuť 14 výstav. Od 15. februára otvorí monografickú výstavu Marko Blažo: Celý človek. Predstaví "rozkošatené a komplexné dielo" pôvodom košického umelca, ktorý nás predčasne opustil v roku 2021. V marci sprístupní naraz dve výstavy. Prvou bude Umenie fantastického odhmotnenia, ktorá odprezentuje príbeh konceptuálneho umenia na Slovensku. Ako ďalej informovala senior kurátorka SNG Gabriela Kisová, výstava predstaví práce troch hlavných predstaviteľov tohto smeru - Júliusa Kollera, Stana Filka a Petra Bartoša, ale aj diela ďalších umelcov. Druhá výstava Umenie, ktoré zostalo zoznámi návštevníkov s dielami z legendárneho medzinárodného bienále výtvarníkov Danuvius 68. Osobnosť keramickej plastiky a dizajnu druhej polovice 20. storočia predstaví v júni monografická výstava Jozef Sušienka.

Senior kurátor SNG Dušan Buran upozornil aj na expozíciu Múzeum súčasného umenia, ktorá do galérie pribudne v júni. Bude sa zaoberať dielami od konca 50. rokov 20. storočia a pokrývať široké spektrum umeleckých žánrov a druhov médií. V júni tiež plánujú sprístupniť interaktívnu expozíciu Dizajn v kocke s dielami z galerijných zbierok dizajnu, úžitkového umenia a umeleckého remesla. Milovníci umenia sa môžu tešiť aj na výstavu zameranú na celoživotné dielo architekta SNG Vladimíra Dedečka, ktorá bude v septembri inštalovaná priamo v jeho ikonickom Premostení. Koncom roka sa budú môcť vo veľkej výstave v Átriu a ďalších sálach preniesť do obdobia Osmanskej ríše na výstave, ktorá odprezentuje výsledky vedeckovýskumného projektu na tému uhorsko-osmanských vzťahov v 16. až 17. storočí.