Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester uvedie premiéru Ľ. Čekovskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hudobný večer uzavrie Koncert pre altový saxofón, trúbku a sláčikový orchester francúzskeho skladateľa Riviera.

Bratislava 12. februára (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na piaty koncert cyklu Slovenského komorného orchestra (SKO). Uskutoční sa v utorok 13. februára v Stĺpovej sieni SF. Po boku členov komorného orchestra vystúpi multiinštrumentalista Ladislav Fančovič a prvý trubkár orchestra SF Ľubomír Kamenský. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Spresnila, že v interpretácii umelcov zaznie Koncert pre altový saxofón, trúbku a sláčikový orchester Jeana Riviera. Program doplní premiéra slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej Theatre Suite, Suita z Holbergových čias, op. 40 Edvarda Hagerupa Griega a Malá serenáda pre sláčikový orchester, op. 12 Larsa-Erika Larssona.

Suita z Holbergových čias Edvarda Hagerupa Griega je jedno z najznámejších diel skladateľa. "Skomponoval ho pri príležitosti 200. výročia narodenia významného dánsko-nórskeho prozaika Ludviga Holberga, rodáka z Bergenu," približuje filharmónia.

V programe ďalej figuruje dielo švédskeho skladateľa minulého storočia Larsa-Erika Larssona. "Skladateľ je autorom troch symfónií, 15 koncertov a mnohých orchestrálnych diel. Medzi prvé patrí Malá serenáda pre sláčikový orchester, ktorú skomponoval v roku 1934," poznamenáva Tolstova. Návštevníci koncertu si v podaní členov SKO vypočujú aj premiéru kompozície Theatre Suite poprednej slovenskej skladateľky Čekovskej, ktorej diela sa uvádzajú na domácich a zahraničných pódiách. Hudobný večer uzavrie Koncert pre altový saxofón, trúbku a sláčikový orchester francúzskeho skladateľa Riviera.