Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester uvedie Hommage á Bohdan Warchal

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spomienkový koncert sa koná pri príležitosti nedožitých 90. narodenín profesora Warchala, ktoré by oslávil v pondelok 27. januára.

Bratislava 23. januára (TASR) - Aj v 71. koncertnej sezóne má Slovenský komorný orchester vo svojom programe Hommage á Bohdan Warchal. Spomienkový koncert sa koná pri príležitosti nedožitých 90. narodenín profesora Warchala, ktoré by oslávil v pondelok 27. januára. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF). Sólistami koncertu, ktorý sa uskutoční 26. januára v Koncertnej sieni SF o 16.00 h, budú gitaristka Miriam Rodriguez Brüllová a kontrabasista Roman Patkoló.

Koncert otvorí Malá nočná hudba Wolfganga Amadea Mozarta. Nasledovať bude dielo Ladislava Kupkoviča Cantica Slovaca, ktoré skladateľ venoval Slovenskému komornému orchestru.

Miriam Rodriguez Brüllová sa predstaví v diele kubánskeho skladateľa, gitaristu a dirigenta Lea Brouwera Tres danzas concertantes pre gitaru a sláčikový orchester (1958). Roman Patkoló v skladbe Anghelusa Dinicu v úprave fínskeho skladateľa Jarkka Riihimäkiho pod názvom Balcony nightingale (Slávik na balkóne). "Roman Patkoló prikomponoval k pôvodnej skladbe úvodnú pomalú časť," dodala Tolstova.

Na koncerte tiež zaznie v premiére dielo súčasnej českej skladateľky Sylvie Bodorovej Bruromano, dvojkoncert pre gitaru, kontrabas a orchester. "Písať dvojkoncert pre túto nástrojovú kombináciu nebola ľahká úloha, ale po vypočutí nahrávok Romana Patkolóa som úplne podľahla jeho obrovskej muzikalite a nástrojovej virtuozite a po skvelých skúsenostiach s Miriam som sa v prvom možnom voľnom termíne rozhodla skladbu napísať. V priebehu roku 2019 tak vznikol koncert pre gitaru, kontrabas a sláčiky Bruromano, ktorý má tri časti: Affetto, Pianto, Feroce," priblížila skladbu a jej genézu skladateľka.

Bohdan Warchal bol v roku 1960 iniciátorom vzniku komorného súboru. Komorný orchester pod jeho vedením zažil zlatú éru, koncertoval nielen v slovenských mestách, uznanie dosiahol aj v svetových metropolách. Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých 40 rokov. Na koncerte k tomuto okrúhlemu výročiu odovzdal štafetu umeleckého vedúceho svojmu žiakovi Ewaldovi Danelovi. Ten od januára 2001 pokračuje v práci s omladeným súborom.