Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské bábkarstvo má zastúpenie v UNIMA

Medzinárodný bábkarský zväz so sídlom vo Francúzsku združuje profesionálov, scénografov, teatrológov, hercov a režisérov, ľudí, ktorí sa venujú bábkovému divadlu a vizuálnemu umeniu.

Bratislava 14. júna (TASR) - Do roku 2016 má slovenské bábkarstvo zastúpenie v exekutíve UNIMA. Medzinárodný bábkarský zväz - Union Internationale de la Marionnette so sídlom vo Francúzsku združuje profesionálov, scénografov, teatrológov, hercov a režisérov, ľudí, ktorí sa venujú bábkovému divadlu a vizuálnemu umeniu. Táto organizácia je súčasťou UNESCO.

Do jej výkonného výboru, ktorý má 18 členov z celého sveta, zvolili na nedávnom na kongrese v Číne aj zástupkyňu zo Slovenska. Súčasťou štruktúr UNIMA sa stala Ida Hledíková.

"Stala som sa predsedníčkou Komisie pre vedecký výskumu UNIMA," potvrdila TASR divadelná kritička, teatrologička a historička, ktorá sa nedávno vrátila z celosvetového valného zhromaždenia Medzinárodného bábkarského zväzu. To sa konalo od 27. mája do 2. júna v čínskom meste Čcheng-tu.

Na otázku, čo čaká Hledíkovú vo funkcii s celosvetovou pôsobnosťou, prorektorka bratislavskej VŠMU pre zahraničné vzťahy a PR reagovala: "Budem si vyberať spolupracovníkov z celého sveta, proporčne z každého kontinentu, a budeme tvoriť medzinárodné projekty."

Tie sa majú okrem iného venovať prieniku prostriedkov vizuálneho umenia a bábkového divadla do tanečných a činoherných produkcií. "Druhá úloha je skúmať tzv. posttradičné divadlo. Čiže bábkové divadlo, ktoré existovalo pred 30, 40 až 100 rokmi. Výrazové prostriedky sa veľmi zmenili, ale bábky sa zachovali v múzeách a niektorí mladí tvorcovia staré techniky obnovujú a vyvíjajú ich ďalej. Toto by sme chceli skúmať," doplnila s tým, že predmetom záujmu výskumnej komisie budú najmä "staré techniky tieňového divadla z Ázie, Indonézie a Indie".

Ako ďalej uviedla čerstvá členka exekutívy UNIMA, odborné kontakty môže využiť aj v domovskej VŠMU, na ktorej pôsobí od roku 1990. "Ide o podpísanie dohôd s inými vysokými školami v Brazílii, Argentíne, Nórsku. Je to otázka výmenných pobytov našich študentov i pedagógov," dodala Hledíková s tým, že výsledkom aktivít v komisii by mohla byť aj medzinárodná dielňa. Participovali by na nej bábkari a umelci príbuzných umení, ktorých hranice sa stierajú, zo všetkých končín sveta. "V horizonte dvoch rokov by sme chceli vymyslieť prezentáciu spoločnej medzinárodnej práce," uzavrela.