Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Skupina Nocadeň vydáva siedmy štúdiový album Auróra

Na archívnej snímke skupina Nocadeň. Foto: TASR

Nocadeň prinášajú na novej platni okrem kvalitných textov, ktoré sú pre nich také typické, aj trocha zmenený zvuk.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Košická skupina Nocadeň vydáva nový, v poradí siedmy štúdiový album s názvom Auróra. Bratia Rasťo a Robo Kopinovci nahrávali album v prešovskom Studiu 7 aj v ich domácom štúdiu. Novinkový album ponúka deväť piesní, sú nimi Tváre, Auróra, Svitanie, DNA, Žiletky, Domino, Znamenia, Architekti šťastia a Labyrint. Ich autormi sú Rasťo a Robo Kopinovci. TASR o tom informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

Prvotná idea o novom albume, rovnako ako jeho názov, skrsla v hlave Rasťovi Kopinovi v čase, keď kapela pracovala na skladbách pre výberovku Introspekcia v roku 2017.

„Aj v tomto prípade, rovnako, ako to bolo pri Pozemských astronautoch z roku 2015, bol najprv názov a následne prichádzali pesničky. Tou prvou bola skladba Domino, ktorá nastavila zvukovú líniu novej platne. Z môjho pohľadu to bolo asi najmenej komplikované nahrávanie. Tým, že sme chceli dosiahnuť trocha iný zvuk, ako bol na predchádzajúcom albume, zvolili sme aj odlišný nahrávací postup. Auróru z veľkej časti nahrával brat sám. Základnú surovinu, ktorú bráško nahral doma, sme následne dokončili s našim koproducentom Vladom Randym Gnepom v jeho štúdiu. Tentokrát sme si vystačili viac-menej sami traja a na albume je minimum hostí,“ uviedol pre médiá spevák a líder Rasťo Kopina.

Nocadeň prinášajú na novej platni okrem kvalitných textov, ktoré sú pre nich také typické, aj trocha zmenený zvuk. Kapela sa nebála experimentovania a v oveľa väčšej miere je tu zastúpená elektronická zložka.

„Čo sme však oproti minulosti nemenili, bolo to, že sme pesničky nahrávali vo vlnách. Vždy sme nahrali a dokončili dve až tri skladby a až keď boli dokončené, začali sme pracovať na ďalších. Tým pádom sme pesničkám mohli venovať dostatok starostlivosti a žiadna tam nie je v nejakej rozpracovanej verzii. Sami sme si určili časový horizont, kedy sme chceli mať album dokončený a pracovali sme podľa daného harmonogramu,“ dodáva Rasťo.

O finálny zvuk celej nahrávky sa už tradične postaral dvojnásobný držiteľ ceny Grammy Vlado Meller. „Spolupracujeme s ním už po štvrtýkrát, takže sme nešli do nijakého rizika. Jednak je to obrovský profesionál, ktorému počas jeho skoro 50-ročnej kariéry prešli rukami a ušami stovky svetovo známych albumov, no a rovnako je to už aj náš priateľ, s ktorým sa stačí stretnúť a si okamžite inšpirovaný. Je to človek, ktorému sa podaril skutočný americký sen. No a keď spustí svoje historky, máš pocit, že nič nie je nemožné,“ hovorí o spolupráci gitarista Robo Kopina.

S Vladom Mellerom kapela spolupracuje od albumu Pozemskí astronauti. Žiadaný zvukový inžinier má na konte spoluprácu s menami, ako sú Pink Floyd, Rolling Stones, Paul McCartney, System of a Down, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine, Beyoncé, Oasis či George Michael.

„Album chalanov znie fantasticky, má veľmi moderný zvuk, jeho produkcia je na svetovej úrovni a odráža aktuálne hudobné trendy. Skvelý album a skvelý zvuk,” chváli skupinu Meller.

Skupina Nocadeň, ktorú v roku 1997 založili bratia Rasťo a Róbert Kopinovci, je už dve dekády jednou z najvýraznejších slovenských kapiel. Je charakteristická svojím nadčasovým a nezameniteľným skladateľským rukopisom, ktorý je ich poznávacím znamením.