Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Sexi herečka Marilyn Monroe zomrela pred 50 rokmi

Marylin Monroe v známej scéne z filmu Slamený vdovec z roku 1955. Foto: TASR/AP

Jej mŕtve telo objavili v jej losangeleskom dome v USA.

Los Angeles/Bratislava 4. augusta (TASR) - Svetoznáma americká filmová herečka a sexsymbol 50. rokov 20. storočia Marilyn Monroe sa dožila iba 36 rokov. V nedeľu 5. augusta uplynulo 50 rokov čo objavili jej mŕtve telo v jej losangeleskom dome v USA.

Marilyn Monroe účinkovala počas 15-ročnej hereckej kariéry vo viac než 30 filmoch. Najznámejším je film Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Svojím zjavom "femme fatale" v trblietavej róbe, s delikátne nasvieteným, skôr zatieneným výstrihom pri interpretácii piesne "I Wanna Be Loved By You" iste prispela k tomu, že film získal ocenenie Oscar za kostýmy. Prvým hercom, ktorý hviezdu na filmovom plátne pobozkal, bol Rand Brooks v muzikáli Ladies of the Chorus (Dámy zo zboru, 1948). Marilyn Monroe hrala napríklad aj vo filme Bus Stop (Autobusová zastávka, 1956) alebo v dráme The Misfits (Mustangy, 1961). Autorom scenára bol jej vtedajší manžel Arthur Miller, ktorý ho napísal pre ňu.



Vlastným menom Norma Jean Bakerová sa narodila 1. júna 1926 v americkom Los Angeles. Po neľahkom detstve s mamou alkoholičkou sa výchovy Normy Jean ujali náhradní rodičia, ktorí ju povzbudili do skorého sobáša. S vtedy neznámou 16-ročnou Normou Jeane Bakerovou sa v roku 1942 počas druhej svetovej vojny oženil James Dougherty. Keď nastúpil na vojnu, Norma sa zamestnala v miestnom podniku a fotograf ju objavil ako modelku. Neskôr sa presadila v Hollywoode a zmenila si meno na Marilyn Monroe. Jej nové meno sa stalo synonymom sexuálnej atraktivity a jej výzor priťahoval pozornosť vplyvných a bohatých mužov. Druhým manželom atraktívnej krásky sa na krátko stal bejzbalová legenda Joe DiMaggio. Tretím manželom bol dramatik Arthur Miller.

Novomanželia Joe DiMaggio a Marilyn Monroe
Foto: TASR/AP


Na titulnej strane časopisu Life Marilyn Monroe prvýkrát uviedli v roku 1952. V roku 2009 objavil tento magazín vo svojom archíve fotografie 24-ročnej Marilyn Monroe z obdobia, keď ju ešte v Hollywoode nepoznali ako blondínku s očarujúcim sexappealom. Na jej tvári sa zračil prirodzený úsmev a minimum mejkapu. Na jednej z fotografií leží mladá Marilyn na lavičke v parku a číta si.

Fotografia zmyselnej hviezdy sa v roku 1953 objavila na titulnej stránke prvého čísla magazínu Playboy a znamenala preň úspešný štart.

Na sklonku svojho života žila Marilyn Monroe osamote, trpela depresiami a užívala silné utišujúce prostriedky. Zomrela 5. augusta 1962 vo svojom losangeleskom dome.



Podľa výsledku pitvy zomrela na otravu barbiturátmi a jej smrť bola označená za samovraždu. V uplynulých desaťročiach sa často objavovali teórie o tom, že bola zavraždená. Jej hrobku v Los Angeles v časti Westwood Village vyše 20 rokov zdobili ruže od jej bývalého manžela, legendárneho bejzbalového hráča Joea DiMaggia a toto pietne miesto patrí v Los Angeles k najnavštevovanejším turistickým atrakciám.

Napriek tomu, že Marilyn Monroe zomrela ako 36-ročná pred mnohými rokmi, jej fotografie sa na dražbách tešia dodnes veľkému záujmu. V decembri 2008 vydražili v americkom New Yorku zbierku jej fotografií, ktoré nafotila pre časopis Vogue krátko pred svojou smrťou za takmer 150.000 dolárov. Podľa Christie's sú fotografie z roku 1962 jej poslednými profesionálnymi zábermi. Časopis Vogue ich uverejnil po jej smrti. V roku 2008 dražili v Austrálii neznámy amatérsky 2,5 minútový film, na ktorom je zachytená trojica Marilyn Monroe, Jack Lemmon a Tony Curtis počas návštevy na základni amerického námorníctva v roku 1959.