Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Rusko neudelilo víza Švajčiarovi, ktorý chce natočiť film o Pussy Riot

Členky punkovej skupiny Pussy Riot, zľava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová počas súdneho procesu v Moskve 8. augusta 2012.Sudkyňa Marina Syrovová v procese proti ruskej kontroverznej punkovej skupine Pussy Riot oznámi verdikt 17. augusta. Foto: TASR/AP Photo

Milo Rau mal problémy s ruskými úradmi už v marci tohto roku, keď polícia vtrhla na ním režírované divadelné predstavenie v Moskve.

Moskva 17. septembra (TASR) - Rusko odmietlo udeliť víza švajčiarskemu režisérovi, ktorý chce natočiť film o procese s členkami punkrockovej kapely Pussy Riot. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním na režisérovho producenta.

Švajčiarsky dramatik a režisér Milo Rau predložil žiadosť o udelenie víz na ruskom konzuláte v nemeckom Bonne, no bola zamietnutá bez uvedenia dôvodu.

Rau plánuje natočiť dokumentárny film venovaný vlaňajšiemu procesu s troma členkami Pussy Riot, ktoré vlani v auguste odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou, čo vyvolalo vo svete vlnu pobúrenia. Verdikt bol reakciou za protestné vystúpenie Pussy Riot proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Milo Rau mal problémy s ruskými úradmi už v marci tohto roku, keď polícia vtrhla na ním režírované divadelné predstavenie v Moskve. Údajne sa tak stalo pre podozrenie z porušenia podmienok udelenia víz, oficiálne obvinenia však vyšetrovatelia voči nemu napokon nevzniesli.

Napriek neudeleniu ruských víz Rau plánuje dokončiť svoj dokument o Pussy Riot ešte do konca tohto roku. Názov snímky The Moscow Trials (Moskovské procesy) evokuje vykonštruované politické procesy z čias vlády sovietskeho vodcu Josifa Stalina.