Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS bude mať na Bibliotéke prvýkrát vlastné pódium

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci Bibliotéky sa môžu zúčastniť aj na verejných nahrávkach dvoch zábavníkov Rádia Slovensko – Pichli vidly a Skúška sirén.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Viac ako 30 podujatí počas štyroch dní pripravila RTVS na tohtoročnej Bibliotéke. Po prvý raz v histórii bude mať na medzinárodnom knižnom veľtrhu vlastné pódium s rozlohou 200 štvorcových metrov. Návštevníci veľtrhu tak budú svedkami živého rozhlasového a televízneho vysielania, verejných nahrávok, rozhovorov s autormi a prezentácie knižných noviniek a CD. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Podľa jej generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka sa Bibliotéka počas svojej existencie vypracovala na skutočný sviatok milovníkov kníh a dobrej literatúry: "Som preto nesmierne rád, že RTVS sa ako národná kultúrna informačná inštitúcia konečne na Bibliotéke zúčastní v rozsahu, ktorý nám ako najväčšiemu šíriteľovi a popularizátorovi literatúry a kníh všetkých druhov a žánrov prislúcha. Aj prostredníctvom našich televíznych a rozhlasových relácií, diskusií a živých vstupov z Bibliotéky sa ušľachtilé myšlienky a zážitky z dobrodružstva zvaného dobrá kniha dostanú k oveľa širšiemu publiku."

Hneď v prvý deň (7. 11.) bude z veľtrhu naživo vysielať Rádio_FM o aktuálnych fenoménoch literatúry. Rádio Regina Západ si na pódium pozve Luciu Molnár Satinskú, ktorá porozpráva o fejtónovej zbierke svojho otca - Moji milí Slováci. O literárnych cenách na Slovensku bude viesť debatu Rádio Devín, ktoré sa zároveň pozrie na slovenský preklad najvýznamnejšieho diela ruskej literatúry 20. storočia - Bulgakovov román Majster a Margaréta.

O deň neskôr sa na knižný veľtrh presunie ranné vysielanie Rádia Slovensko s moderátorskou dvojicou Ivanou Ilgovou a Romanom Bombošom. Rádio Devín predstaví pokračovanie príbehov pavúčej rodiny Websterovci 2. Novú rozprávkovú knihu prídu uviesť do života autorka námetu Katarína Kerekesová, ilustrátor Boris Šima a animátorka Ivana Tirpáková. Aj popoludňajší poldruhahodinový Dámsky klub na Jednotke sa bude vysielať z Bibliotéky. Medzi hosťami figurujú napríklad Peter Bič, Katka Brychtová, Etela Farkašová, Tamara Heribanová či Ľubica Čekovská.

Počas veľtrhu tiež predstavia knižnú novinku Miniromány, ktorá vychádza spolu s CD k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Ide o zbierku minirománov od 30 rôznych súčasných slovenských prozaikov rôznych generácií, s rôznym videním sveta a literárnym jazykom. Do zvukovej podoby ich načítali Vladimír Kobielsky a Lujza Garajová Schrameková.

Návštevníci Bibliotéky sa môžu zúčastniť aj na verejných nahrávkach dvoch zábavníkov Rádia Slovensko – Pichli vidly a Skúška sirén. V živom vysielaní Rádia Devín sa na Bibliotéke bude rozprávať aj o novom filme Amnestie, ale hlavne o knihe, ktorej súčasťou je literárna adaptácia scenára filmu s ilustráciami Jozefa Gertliho Danglára. Hlavná postava Amnestií – Juraj Bača - sa zároveň predstaví ako interpret piesní Karla Kryla. "Poslucháči a diváci spoznajú vďaka vysielaniu Rádia Devín laureátov súťaže Spolku slovenských spisovateľov, dozvedia sa o knihe superŽENY a o pokračovaní večerníčkových príbehov RTVS Drobci 2," uzavrela Rusnáková.