Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s Vierou Strniskovou bude v piatok 6. septembra

Viera Strnisková Foto: TASR

Dlhoročná členka SND, ktorá v činohre strávila vyše štyri desaťročia (1962-2004), zomrela v sobotu 31. augusta vo veku 83 rokov.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Posledná rozlúčka s divadelnou, televíznou a filmovou herečkou Vierou Strniskovou bude v piatok 6. septembra v novej budove Slovenského národného divadla (SND). TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.

Dlhoročná členka SND, ktorá v činohre strávila vyše štyri desaťročia (1962-2004), zomrela v sobotu 31. augusta vo veku 83 rokov. Patrila k najvýznamnejším predstaviteľkám slovenskej povojnovej hereckej generácie.

Narodila sa 30. októbra 1929 v Hlohovci. Táto citlivá interpretka zložitých ženských charakterov pôvodne študovala filozofiu a medicínu, nakoniec sa upísala herectvu. Počas svojej hereckej kariéry bola od roku 1948 členkou bratislavskej Novej scény, divadla v českom Kolíne, potom hrala v divadlách vo Zvolene, Nitre a v roku 1962 sa stala členkou SND v Bratislave. Jej doménou sa stali hrdinky hlboko poznamenané tragickými životnými osudmi.

Za svoju umeleckú tvorbu získala niekoľko ocenení. Od roku 2003 bola držiteľkou štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby. V roku 2004 jej udelili na šiestom ročníku Festivalu Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom ocenenie pre významné herečky Kvet Tálie. Bola tiež držiteľkou ceny Karla Čapka.