Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Riaditeľ BKIS Grežo sa stane 10. nositeľom Ceny veľvyslanca Japonska

Na snímke riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo. Foto: TASR – Jakub Kotian

Vladimír Grežo sa dlhodobo venuje téme ázijských krajín a krajín Ďalekého východu, osobitne Japonska.

Bratislava 27. decembra (TASR) – Riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo sa stane desiatym nositeľom Ceny veľvyslanca Japonska. Ocenený bude za dlhoročnú spoluprácu a prínos k vzájomnému porozumeniu a priateľstvu medzi Japonskom a Slovenskou republikou. Cenu si prevezme v piatok popoludní v priestoroch Veľvyslanectva Japonska v SR. TASR o tom informovala Zuzana Ondrejková Želinská z veľvyslanectva.

Vladimír Grežo sa dlhodobo venuje téme ázijských krajín a krajín Ďalekého východu, osobitne Japonska. V rokoch 2004 až 2019 sa podieľal na viacerých projektoch prezentácie japonského divadla, hudby a tradičného umenia v Mestskom divadle i v uliciach Bratislavy. Je autorom projektu zbierky "100 hodín pre Japonsko" (2011), ktorý sa konal po veľkom zemetrasení.

Dlhoročne podporuje a spoluorganizuje množstvo podujatí organizovaných Veľvyslanectvom Japonska v SR, napríklad Japonského dňa, Ázijského víkendu, koncertov, divadelných predstavení, prezentácií i prednášok. Je tiež autorom viacerých textov o japonskej kultúre.

Cena veľvyslanca Japonska je podľa Ondrejkovej Želinskej udeľovaná jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám, ktoré svojimi aktivitami výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a inými krajinami. Na Slovensku bola Cena veľvyslanca Japonska udelená po prvýkrát v roku 2014 združeniu Anime Crew, ktoré je organizátorom festivalov Comics Salón a AnimeSHOW.