Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Program k 55. výročiu FS Šarišan uvidia v Trenčíne,Bratislave a Žiline

Na snímke Folklórny súbor Šarišan z Prešova počas 25. ročníka Folklórnych slávností Pod Kráľovou hoľou v Liptovskej Tepličke v okrese Poprad v sobotu 30. júla 2022. Foto: TASR - Patrik Koreň

Obrazy oživené tancom, hudbou a spevom videlo takmer 6000 divákov na východe, Rock na dedzine s 80 účinkujúcimi, orchestrom a rockovou kapelou teraz mieri na západ Slovenska.

Bratislava 13. februára (TASR) - Rock na dzedzine je názov folklórno-rockového projektu, ktorý vznikol k 55. výročiu založenia folklórneho súboru (FS) Šarišan. Folkloristi z východného Slovenska uvedú hudobno-tanečné predstavenie v marcových termínoch v Trenčíne (22. 3.), Bratislave (23. 3.) a Žilne (24. 3). Vystúpenie je spojené s výstavou fotografickými obrazov s populárnymi osobnosťami. TASR o tom informovala PR manažérka Oľga Valentová.

Príbeh mnoho žánrového projektu odštartovala pred tromi rokmi práve výstava znázorňujúca 12 obrazov rodinného a výročného zvykoslovia našich predkov v spolupráci s významnými osobnosťami, ktoré majú korene v okolí regiónu Šariš. "Obrazy vznikli ako veľkorozmerné fotografie uznávaného fotografa Jána Štovku, ktorý do každého obrazu zakomponoval niektorú z výrazných osobností," približuje Valentová diela, na ktorých sú napríklad speváčky Katarína Knechtová a Katarína Koščová, džezmen Peter Lipa, moderátor Michal Hudák, muzikanti Marián Čekovský a Peter Bič. Tiež umelecké dvojice, ako sú herečka Gabriela Marcinková a jej manžel Martin Mihalčín, protagonista skupiny Heľenine oči, Veronika Husovská a jej manžel Martin Husovský, protagonista skupiny Komajota či manželia Stražanovci. Spolupracovali aj kapely Heľenine oči, Hrdza, Komajota, Kandráčovci a ďalší. Všetci umelci a osobnosti sa spolu s členmi FS Šarišan podieľali na vyobrazeniach, ktoré originálnym spôsobom oživujú celoročný cyklus života na dedine.

Obrazy oživené tancom, hudbou a spevom videlo takmer 6000 divákov na východe, Rock na dedzine s 80 účinkujúcimi, orchestrom a rockovou kapelou teraz mieri na západ Slovenska. Výstava je sprievodným podujatím každého vystúpenia FS Šarišan s týmto projektom, ktorý sa hlási k odkazu kultového filmu Martina Ťapáka Rok na dedine z roku 1967 a rozpráva o živote a obyčajoch počas štyroch ročných období na dedine.