Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pridajte sa do Víkendu otvorených parkov a záhrad

Foto: Národný Trust n.o.

V týchto dňoch prebiehajú prípravy na XI. ročník medzinárodného kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad v mnohých krajinách Európy.

Bratislava 14. marca (OTS) - Podujatie, ktorého hlavným cieľom je prezentovať a sprístupňovať hodnoty najmä historických parkov a záhrad sa uskutoční v dňoch 1.-2.6.2019. Hlavnou témou aktuálneho ročníka je Záhrada a zviera. Do konca marca 2019 je možné zapojiť aj Váš park či záhradu.

V podujatí sú vítané všetky parky a záhrady na Slovensku, ktoré sa môžu pochváliť niečím zaujímavým napr. kultúrno-historickým významom, príťažlivým dizajnom, netradičnou záhradnou architektúrou, ekologickým prístupom či citlivým využívaním, dendrologickými alebo botanickými zbierkami, zaujímavou históriou či príbehmi, ktoré sa k nim viažu.

Organizátori podujatia uvítajú aj zapojenie sa ďalších zaujímavých či významných plôch zelene – ovocné sady, komunitné záhrady, prírodné záhrady, námestia s historickou zeleňou, historické cintoríny, arboréta, historické stromoradia, botanické záhrady ale i školské záhrady či susedské dvory.

Podujatie je otvorené pre verejné i súkromné parky a záhrady a iné plochy zelene zo všetkých krajov Slovenska. Do podujatia sa každý rok zapája čoraz väčší počet verejných i súkromných parkov a záhrad. V roku 2018 mali návštevníci možnosť nahliadnuť do 96 parkov a záhrad Slovenska.
Foto: Národný Trust n.o.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete - v Anglicku, Francúzsku, Holandsku, Írsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva www.nt.sk .

Ak Vás podujatie oslovilo a chceli by ste sa stať jeho súčasťou, prihláste sa do 31.3.2019 cez stránku podujatia www.vopz.sk v časti „Chcem sa zapojiť“ alebo nás kontaktujte na adrese nt@nt.sk (alebo tel. na čísle 0907296724). Konkrétny režim sprístupnenia Vašej záhrady (deň, návštevné hodiny, max. počet návštevníkov atď.) dohodneme individuálne pre každú zapojenú lokalitu po prediskutovaní s jej vlastníkom či správcom. Všetkým prihláseným lokalitám poskytneme bezplatne metodiku organizovania podujatia na miestnej úrovni a možnosť využitia medzinárodného loga podujatia. Zároveň zapojeným lokalitám ponúkame možnosť pomoci pri ich propagácii na národnej i medzinárodnej úrovni.
Foto: Národný Trust n.o.

Podrobnejšie informácie o podujatí a jeho minulých ročníkoch sa dozviete na stránke www.vopz.sk .