Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pred 160. rokmi sa narodil taliansky skladateľ Giacomo Puccini

V roku 1858 sa narodil známy hudobný skladateľ GIACOMO PUCCINI, ktorý najväčšie úspechy dosiahol svojimi operami Manon Lescaut, Bohéma, Tosca a neskôr aj operou Madame Butterfly. Zomrel 29.11.1924. Foto: TASR/Wikipédia

Giacomo Puccini sa narodil 22. decembra 1858. Pochádzal z talianskeho mestečka Lucca zo starej hudobníckej rodiny. Jeho otec Michele Puccini skladal omše, aj opery.

Lucca/Bratislava 22. decembra (TASR) - Taliansky skladateľ Giacomo Puccini mal neobyčajný dar tvoriť ľahko zapamätateľné a pôsobivé melódie. Bol majstrom hudobnodramatického účinku a najvýznamnejším predstaviteľom talianskej opery na prelome 19. a 20. storočia. V sobotu 22. decembra uplynie 160 rokov od jeho narodenia.

Bol predstaviteľom operného verizmu, umeleckého smeru z konca 19. a začiatku 20. storočia, ktorý čerpá námety z každodenného života a poníma tvorbu ako pravdivý obraz skutočnosti.



Giacomo Puccini sa narodil 22. decembra 1858. Pochádzal z talianskeho mestečka Lucca zo starej hudobníckej rodiny. Jeho otec Michele Puccini skladal omše, aj opery. Na mladého Giacoma Pucciniho urobilo veľký dojem predstavenie opery Aida od Giuseppeho Verdiho, ktoré videl v Pise. Odvtedy sa opery stali jeho láskou.

V detstve a mladosti žil v biednych pomeroch, skoro osirel - zomrel mu otec. Aby finančne pomohol rodine, Puccini už ako 14-ročný hrával v kostole na organe a na zábavách na klavíri.

Po štúdiách na milánskom konzervatóriu vo veku 26 rokov skomponoval Giacomo Puccini prvú operu Víly, ktorú po hudobnej stránke kritika i verejnosť prijali s nadšením. Už v tejto opere Puccini rozozvučal pôvabné talianske melódie, ktoré sa dali ľahko zapamätať a pospevovať.

Puccini vo svojich operách v jednoduchom deji predstavuje obyčajných ľudí, ich každodenné situácie. Zobrazuje krv, vraždy, brutalitu i veľkú lásku, napätie i vzrušenie. Pôsobivé melódie a romantická harmónia, ktorú oživoval niektorými novými prostriedkami európskej hudby, najmä nemeckej, zdôrazňovali silu jeho dramatického výrazu. Taká je napríklad aj opera Manon Lescaut.

V opere Bohéma spev postáv umocňuje majstrovské znenie orchestra. Bohéma je opera plná lásky, túžby, zúfalstva i nádeje. Puccini v nej kreslí chvíle veľkých citových vášní, ktoré sú na hranici života a smrti, a vyniká lyrickosťou melódií.

Opera Tosca znamenala prvý veľký operný úspech nového storočia. Prvýkrát zaznela 14. januára 1900 v Ríme a odvtedy patrí medzi najhranejšie opery vôbec. Libreto opery vzniklo na základe hry La Tosca francúzskeho dramatika Victoriena Sardoua z roku 1887. Dej sa odohráva v Ríme v roku 1800.

Opera Madam Butterfly je pre zmenu z japonského prostredia. Operu Dievča zo zlatého Západu skomponoval Puccini pre slávnu českú speváčku Emu Destinovú, vtedy sólistku Metropolitnej opery v New Yorku. Práve pri uvedení tejto opery sa Puccini dostal jediný raz do sporu so slávnym dirigentom Arturom Toscaninim, s ktorým inak úzko spolupracoval. Príčinou hádky bola priazeň oboch mužov k Eme Destinovej.

Okrem opier skomponoval Giacomo Puccini napríklad aj Omšu As dur, Requiem, komorné skladby a piesne.

V roku 1903 prežil ťažkú autohaváriu. V roku 1924 sa zhoršil jeho zdravotný stav, trápila ho rakovina hrtanu, odmietol sa však podrobiť operácii. Napriek pokročilej chorobe pracoval na rozprávkovej opere Turandot, ktorú však už dokončil jeho žiak Franco Alfano.

Výnimočný skladateľ Giacomo Puccini zomrel na zlyhanie srdca v Bruseli 29. novembra 1924, krátko pred svojimi 66. narodeninami.