Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Popové hviezdy koncertovali v USA na pomoc obetiam superbúrky Sandy

Americká speváčka Mary J. Blige vystupuje na benefičnom koncerte na pomoc obetiam superbúrky Sandy v New Yorku. Foto: TASR/AP

Superbúrka si vyžiadala najmenej 171 životov, z toho 102 v USA a 69 v Karibiku.

New York 3. novembra (TASR) - Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Sting, Billy Joel, Christina Aguilera, Mary J. Blige a ďalší známi hudobníci vystúpili v piatok večer na benefičnom koncerte na pomoc obetiam superbúrky Sandy, ktorá si vyžiadala vyše 100 životov a spôsobila veľké materiálne škody na severovýchode USA.

Hodinový koncert v priamom prenose vysielali prevažne televízie americkej siete NBC. Diváci mohli prispievať prostredníctvom internetu, zavolaním na darcovskú linku alebo zaslaním SMS správy.

Celý výťažok z akcie dostane Americký Červený kríž, ktorý peniaze využije na bezprostrednú pomoc postihnutým ľuďom i na rekonštrukčné projekty.

FOTOGALÉRIA: Z benefičného koncertu v New Yorku




Televízny prenos uvádzaný populárnym moderátorom NBC Mattom Lauerom dopĺňali zábery škôd, ktoré Sandy spôsobila v New Yorku a v pobrežných oblastiach štátu New Jersey.

Superbúrka si vyžiadala najmenej 171 životov, z toho 102 v USA a 69 v Karibiku. Na východe Spojených štátov stále zostáva bez elektriny vyše 3,5 milióna domácností a firiem.

Škody kryté poistnými zmluvami sa odhadujú na 20 miliárd dolárov a celkové ekonomické straty na 50 miliárd dolárov. Ide o štvrtú najdrahšiu katastrofu v dejinách USA po hurikáne Katrina (2005), teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a hurikáne Andrew (1992).

FOTOGALÉRIA: Škody napáchané superbúrkou Sandy