Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Poľskí detskí hrdinovia Bolek a Lolek majú už 50 rokov

Foto: realkafka.ro

Posledné príbehy Bolka a Lolka nakrútili v roku 1986, medzičasom majú obaja bratia v Bialsko-Bialej už dva roky vlastný pamätník.

Varšava 9. novembra (TASR) - Trojdňové oslavy 50. narodenín populárnych poľských hrdinov detských príbehov Bolka a Lolka vyvrcholia v meste Bialsko-Biala v sobotu. Práve v tunajších štúdiách vyrobili v jeseni 1963 prvú časť neskôr tak úspešnej televíznej produkcie dôverne známej i divákom na Slovensku.

Vizuálnu podobu dali hrdinom svojho času Alfred Ledwig, Leszek Lorek a Wladyslaw Nehrebecki, ktorý bol vlastne ich duchovným otcom, pričom sa inšpiroval vlastnými synmi a ich povahovými črtami.

Popularita projektu priniesla nakrútenie celkove 183 krátkometrážnych príbehov, ale aj troch celovečerných filmov a dvoch strihových snímok.

Posledné príbehy Bolka a Lolka nakrútili v roku 1986, medzičasom majú obaja bratia v Bialsko-Bialej už dva roky vlastný pamätník.

Projekcie viacerých častí vydareného seriálu s kreslenými postavičkami, ktoré premietali v 80 krajinách planéty, kde ich videla podľa odhadov takmer miliarda divákov, ponúkajú v Bialsko-Bialej každodenne už od štvrtka.

Oslavy však ponúkajú aj celý rad rámcových akcií za účasti aktívnych účastníkov neuveriteľne úspešného príbehu spomínanej dvojice.

Patronát nad oslavami, organizátori ktorých nezabudli ani na vzdelávací aspekt takéhoto podujatia, prevzala prvá dáma krajiny Anna Komorowská, manželka poľského prezidenta Bronislawa Komorowského.