Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hudobné ceny Polar získal spevák Youssou N'Dour a Kaija Saariahová

Foto: TASR/AP

Najvýznamnejšie škandinávske hudobné ocenenie vzniklo v roku 1989 z iniciatívy niekdajšieho producenta skupiny ABBA, medzičasom zosnulého Stiga Anderssona.

Štokholm 7. mája (TASR) - Senegalský spevák Youssou N'Dour a fínska skladateľka Kaija Saariahová sú tohtoročnými laureátmi prestížnych švédskych hudobných cien Polar.

Súčasťou ocenenia je milión švédskych korún (117.000 eur). Informovala o tom dnes agentúra AP.

Výbor pre udeľovanie ceny dnes uviedol, že 60-ročná Saariahová, ktorú označili za "moderného maestra", si zaslúžila ocenenie za spojenie inštrumentálnej hudby s elektronickou.

Päťdesiattriročný Youssou N'Dour, ktorý počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval s množstvom hviezd populárnej hudby, ako sú Sting, Bruce Springsteen či Nenneh Cherry, je podľa poroty nositeľom priekopníckej úlohy v hudbe a má hlas, ktorý "zachytáva históriu a budúcnosť čierneho kontinentu, jeho krv, lásku, sny a silu".

Slávnostné odovzdávanie cien Polar sa uskutoční 27. augusta v Štokholme.

Najvýznamnejšie škandinávske hudobné ocenenie vzniklo v roku 1989 z iniciatívy niekdajšieho producenta skupiny ABBA, medzičasom zosnulého Stiga Anderssona. Jeho názov je odvodený od renomovaného hudobného vydavateľstva Polar Music.

Cenu udeľujú každoročne osobnostiam populárnej a klasickej hudby. Medzi laureátmi Polar Music Prize sú napríklad Paul McCartney, Elton John, Paul Simon, Joni Mitchellová, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Bob Dylan, Ravi Shankar či Patti Smithová.