Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Peter Lipa vystúpi na koncertoch s kapelou EU4

Peter Lipa Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Vystúpenia sú zamerané na prezentáciu džezového cítenia stredoeurópskeho regiónu.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Peter Lipa odohrá v týchto dňoch s medzinárodnou kapelou EU4 tri koncerty - prvý už dnes večer v Martine, druhý vo štvrtok (5.4.) v Novom Meste nad Váhom a tretí 6. apríla v Piešťanoch.

Vystúpenia sú zamerané na prezentáciu džezového cítenia stredoeurópskeho regiónu. TASR informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.

Európsky džez je vo svete stále menej cenený ako americký. Tento fakt je samozrejmý a to nielen z hľadiska dĺžky existencie tejto hudby, ale najmä z hľadiska lokálnej uzavretosti, do jednotlivých regiónov ohraničených hranicami. Každý sa tak trochu "hral na svojom piesočku".

Stretnutia hudobníkov z rôznych európskych krajín ukázali mnohé možnosti ako preklenúť túto uzavretosť a ukázať svetu schopnosti európskych hudobníkov.

Takéto stretnutie tiež ukazuje na spoločné zdroje, z ktorých jednotliví hudobníci čerpali svoje skúsenosti a prekvapením je, že muzikantské aj estetické ideály sú často rovnaké napriek tomu, že hranice nás v starej Európe rozdeľovali. V projekte EU4 účinkujú Peter Lipa (spev), Ruggero Robin (Taliansko, gitara), Raphael Wressing (Rakúsko, hammond organ) a Tamas Berdisz (Maďarsko, bicie).