Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Žiadne chemické prvky sa v tele čilského básnika Pabla Nerudu nenašli

V roku 1904 sa narodil čílsky básnik a diplomat PABLO NERUDA (Neftalí Ricardo Reyes Basualto), laureát Nobelovej ceny z roku 1971. Zomrel 23.9.1973. Foto: AP Photo

Výsledky oznámili dnes po tom, ako 15 čilských a zahraničných forenzných odborníkov uskutočňovalo vyše šesť mesiacov testy.

Santiago 8. novembra (TASR) - Súdni experti nenašli žiadne stopy chemických prvkov v kostrových pozostatkoch čilského básnika, politika a diplomata Pabla Nerudu, laureáta Nobelovej ceny za literatúru (1971). Informovala o tom tlačová agentúra AP, ktorá sa odvolávala na dnešné vyjadrenia samotných forenzných odborníkov.

Neruda zomrel pred 40 rokmi, dva roky po získaní Nobelovej ceny, za záhadných okolností v zmätku, ktorý nasledoval v Čile po vojenskom prevrate v roku 1973.

Podľa oficiálnej verzie básnik podľahol rakovine. Jeho telo však v apríli exhumovali, aby sa preverilo dlhodobé podozrenie jeho šoféra a ďalších ľudí, podľa ktorých zomrel na otravu, pretože bol nepohodlný pre nový režim generála Augusta Pinocheta.

Výsledky oznámili dnes po tom, ako 15 čilských a zahraničných forenzných odborníkov uskutočňovalo vyše šesť mesiacov testy.

Neruda, vlastným menom Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, prijal pseudonym pod dojmom jednej z Malostranských poviedok českého básnika a prozaika Jana Nerudu. Jej sociálny podtext ho výrazne zasiahol.