Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Od roku 2026 sa bude na Oscaroch udeľovať cena za najlepší kasting

Na archívnej snímke socha Oscara pred Dolby Theatre na 87. ročníku udeľovania cien Akadémie v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Pôjde o prvú novú súťažnú kategóriu od roku 2002, keď bolo pridané ocenenie za najlepší animovaný film, informovala v piatok stanica BBC News.

Los Angeles 10. februára (TASR) - Od roku 2026 bude v rámci udeľovania Oscarov zavedená nová kategória, Cena Akadémie za najlepší kasting - výber účinkujúcich na obsadenie úloh vo filme, oznámili organizátori podujatia.

Pôjde o prvú novú súťažnú kategóriu od roku 2002, keď bolo pridané ocenenie za najlepší animovaný film, informovala v piatok stanica BBC News.

Kastingoví režiséri sa v uplynulých rokoch usilovali o svoje uznanie tak, ako je to pri iných filmových remeslách - zvuku, strihu, kostýmoch či maskách.

Šéfovia Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) uviedli, že kastingoví režiséri "zohrávajú pri tvorbe filmov zásadnú úlohu".

"Akadémia sa vyvíja a sme hrdí na to, že k disciplínam, ktoré uznávame a oslavujeme, môžeme pridať i kasting," napísali vo svojom vyhlásení výkonný riaditeľ AMPAS Bill Kramer a prezidentka tejto inštitúcie Janet Yangová.

"Blahoželáme členom našej pobočky kastingových režisérov k tomuto vzrušujúcemu míľniku, ako aj k ich odhodlaniu a usilovnosti počas celého procesu," dodali predstavitelia.

Krok prichádza napriek tomu, že Akadémia sa v ostatných rokoch usiluje skrátiť oscarový ceremoniál v snahe udržať záujem divákov. Slávnostné udeľovanie Oscarov často trvá oveľa dlhšie ako plánované tri hodiny.

Akadémia bezprostredne nepotvrdila, či bude nová kategória zaradená do živého televízneho vysielania.

V súčasnosti sa Ceny Akadémie udeľujú v 23 kategóriách. Verejnosť sa však vo všeobecnosti zaujíma najmä o hlavné ceny - za najlepší film, réžiu a herecké výkony.

Kastingoví režiséri patria medzi prvých pracovníkov, ktorí sa podieľajú na nových filmových projektoch, a zohrávajú kľúčovú úlohu pri formovaní veľkých hollywoodskych snímok.

Majú na starosti najímanie hviezd, ktoré budú hrať vo filme, ako aj hercov, ktorí sa objavia v menších úlohách.

Tohtoročné udeľovanie Oscarov, ktoré bude moderovať Jimmy Kimmel, sa uskutoční 10. marca v Los Angeles. Najviac nominácií - 13 - má historická životopisná dráma "Oppenheimer".