Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Obraz Gerharda Richtera vydražili za vyše 26 miliónov eur

Gerhard Richter Foto: TASR/AP

Obraz s názvom Abstraktes Bild kúpil anonymný dražiteľ cez telefón.

Londýn 13. októbra (TASR) - Obraz od nemeckého abstraktného maliara Gerharda Richtera predali v piatok na aukcii v Londýne za 21,3 milióna libier (26,4 milióna eur), čím stanovili nový aukčný rekord v predaji diel tohto autora. Informovala o tom agentúra DPA.

Aukčná sieň Sotheby's na svojej internetovej stránke pripomenula, že je to zároveň najdrahšie dielo žijúceho autora, ktoré sa na aukciách predalo.

Dielo s názvom Abstraktes Bild, pochádzajúce zo zbierky známeho hudobníka a gitarového virtuóza Erica Claptona, výrazne prekonalo odhadovanú sumu, ktorú aukčná sieň stanovila na deväť až 12 miliónov libier.

Obraz kúpil anonymný dražiteľ cez telefón. O dielo zviedli bitku dvaja záujemcovia cez telefón, pričom dražba trvala približne päť minút.

Olej na plátne z roku 1994 je kompozíciou, v ktorej dominujú prelínajúce sa farebné plochy červenej, zelenej, modrej a žltej. Sotheby's ho označila za "majstrovské dielo zamýšľaného chaosu" a "paradigmatické dielo zrelého umeleckého a filozofického snaženia sa Gerharda Richtera".

V máji sa na dražbe v New Yorku predalo iné Richterovo dielo v prepočte za vyše 16 miliónov eur, čo bol doterajší aukčný rekord pre slávneho rodáka z Drážďan.